Fico sa stretol s Castrom, podpísal dohodu o urovnaní dlhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico na Kube
Zľava: Kubánsky prezident Raúl Castro a predseda vlády SR Robert Fico počas stretnutia pri príležitosti návštevy slovenskej delegácie na Kube. Bratislava, 9. október 2015. Foto: SITA/ÚV SR

BRATISLAVA 9. októbra (WebNoviny.sk) – Kubánsky prezident Raúl Castro prijal nášho predsedu vlády Roberta Fica. Návšteva slovenskej delegácie na čele s premiérom na Kube vyvrcholila práve prijatím u prezidenta Castra, agentúru SITA informoval tlačový odbor úradu vlády.

Kubánska hlava štátu ocenila podpisy ekonomických dohôd medzi Slovenskou republikou a Kubou, ktorých súčasťou je aj vysporiadanie kubánskeho dlhu. „Prezident prejavil záujem o skúsenosti Slovenska z transformačného obdobia a potvrdil návštevu podpredsedu vlády Kuby Ricarda Cabrisasa na Slovensku,“ uviedol úrad vlády.

Obrazom: Fico navštívil Kubu, privítal ho Raúl Castro

Dohodli sa aj na energetických projektoch

Zmluvu o vysporiadaní kubánskeho dlhu podpísal počas svojej návštevy Fico s podpredsedom vlády Kuby Ricardom Cabrisasom. Slovensko sa tak stalo prvou krajinou v regióne strednej Európy, ktorej sa takúto zmluvu s Kubou podarilo uzavrieť. V rámci stretnutia premiéra s podpredsedom kubánskej vlády bol aj podpis dohody na energetických projektoch. Podpísala ju kubánska firma Energoimport a za slovenskú stranu SES Tlmače a Eximbanka.

Celkový objem dohodnutých energetických projektov predstavuje do 100 miliónov eur. „Kubánska strana zároveň prezentovala ambície v oblasti obnoviteľných zdrojov, čím sa vytvára priestor na participáciu ďalších slovenských firiem na energetických projektoch v tejto krajine,“ informoval tlačový odbor úradu vlády.

Slovenskej delegácii predstavili aj osobitnú ekonomickú zónu Mariel so špeciálnymi podmienkami pre zahraničných investorov. „Vyjadrením užšej ekonomickej spolupráce medzi krajinami bude tiež účasť slovenských firiem na výstave FIHAV v Havane, pričom vládu SR bude zastupovať minister hospodárstva SR Vazil Hudák,“ dodáva úrad vlády.

Stretnutie potvrdilo ekonomický charakter návštevy. Ricardo Cabrisas informoval o zmenách, ktoré sa v súčasnosti na Kube dejú a ktoré majú viesť k väčšej otvorenosti krajiny voči svetu a k postupnému vytváraniu súkromného sektora. Slovenskí predstavitelia tieto pozitívne zmeny privítali a vyjadrili im podporu. Predseda vlády Robert Fico pozval podpredsedu vlády Kuby Ricarda Cabrisasa na Slovensko a ten vzápätí pozvanie prijal.

Robert Fico na Kube
Foto: SITA/ÚV SR

Elektráreň sa nachádza v blízkosti Havany

Uzavretie dohody so spoločnosťou Energoimport na uskutočnenie modernizácie bloku č. 6 tepelnej elektrárne Mariel na Kube potvrdila v piatok aj spoločnosť SES Tlmače. Podľa zverejnených informácií je kontrakt v sume takmer 100 miliónov eur a financovanie tohto projektu sa predpokladá formou dodávateľského úveru od VÚB banky s exportným poistením od Eximbanky SR.

„Elektráreň sa nachádza v novej špeciálnej investičnej zóne Mariel v blízkosti Havany, kde v poslednej dobe bol vybudovaný veľký prístav. Pre kubánsku stranu má zóna Mariel prioritu i do budúcnosti. Vidíme tu ďalšie príležitosti, pretože v tejto lokalite bude potrebné investovať aj do ďalších blokov elektrárne. Práve uzavretá dohoda môže posilniť pozíciu SES Tlmače v tejto lokalite,“ uvádza generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SES Tlmače Martin Paštika.

Zároveň dodal, že za ostatných 15 rokov spoločnosť zrealizovala na Kube dodávky vo výške 100 miliónov eur. „Získaním tohto projektu si udržujeme dobrú pozíciu v tejto krajine a môžeme nadviazať na práve dokončený projekt MOA na juhu Kuby,“ uviedol.

Fico pochválil kubánskeho kardinála

Fico sa stretol aj s kubánskym kardinálom Jaimem Lucasom Ortegom y Alaminom. Ako informuje tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, Fico „ocenil osobný príspevok kardinála, ako aj katolíckej cirkvi k pozitívnym zmenám na Kube“. Obe strany sa zhodli, že pri transformácii krajiny by mali dostať prednosť „postupné a dobre pripravené zmeny pred šokovou terapiou“.

V tomto kontexte slovenská delegácia ponúkla podľa tlačového odboru autentické pozitívne, ale aj negatívne skúsenosti z transformačného procesu na Slovensku. Fico kardinála informoval aj o konštruktívnych vzťahoch medzi vládou SR a cirkvami na Slovensku a zároveň pozval kardinála na návštevu našej krajiny.

Slovenskú delegáciu, ktorej súčasťou je aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister financií Peter Kažimír, čaká ešte návšteva osobitnej ekonomickej zóny Mariel a Inštitútu genetického inžinierstva a biotechnológie Kuby, ktorý je známy produkciou kvalitných liekov.

Robert Fico na Kube
Foto: SITA/ÚV SR

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fidel CastroMiroslav LajčákPeter KažimírRaúl CastroRobert Fico