Voľby by vyhral Smer, kreslá v parlamente by mala aj SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Sulík
Líder SaS Richard Sulík. Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 10. októbra (WebNoviny.sk) – V prípade, že by sa parlamentné voľby konali začiatkom októbra, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 38,9 percenta hlasov, čo znamená 73 parlamentných kresiel. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 5. až 8. októbra robila telefonickou formou agentúra AKO.

Výberová vzorka 1008 respondentov bola reprezentatívna voči populácii SR z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti a kraja. Respondentov sa agentúra pýtala otázku: „V marci budúceho roka sa budú konať voľby do NR SR. Ak by sa konali už teraz, ktorú stranu by ste volili? Budem vám strany predčítavať v náhodnom poradí.“

Na druhom mieste by skončila strana Sieť so ziskom 10,9 percenta (20 mandátov). Nasledujú SNS (8,4 percenta, 16 mandátov), Most-Híd (8,2 percenta, 15 mandátov) a KDH (8 percent, 15 mandátov). Do parlamentu by sa dostala aj SaS so ziskom 5,9 percenta hlasov, čo znamená 11 poslaneckých kresiel.

Koalícia OĽaNO-NOVA by získala 6,7 percenta hlasov, na vstup do parlamentu by im to však ako koalícii nestačilo. Rovnako by pred bránami parlamentu ostali aj SMK (3,9 percenta) a SDKÚ-DS (3,5 percenta). Inú stranu alebo hnutie by podporilo 5,6 percenta respondentov. Na voľbách by sa podľa prieskumu nezúčastnilo 10,8 percenta opýtaných, 28,5 percenta nevedelo povedať, koho by podporilo a 1,5 percenta na otázku odmietlo odpovedať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia