Spoločnosť platí za prenájom pár tisíc, zarába však milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gábor Grendel
Kandidát na starostu MČ Bratislava - Staré Mesto Gábor Grendel počas podpisu Koaličnej zmluvy medzi KDH, Most-Híd, NOVA a SaS o spoločnom postupe v komunálnych voľbách 2014 v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. októbra (WEBNOVINY) – Mestské zastupiteľstvo Bratislavy bude na najbližšom zasadnutí rokovať o predĺžení prenájmu podzemných garáží v centre mesta pod hotelom Carlton. Garáže postavila súkromná firma v roku 1998, po tom, čo získala do prenájmu pozemky na 30 rokov. Najnovšie spoločnosť CARLTON PROPERTY s.r.o. žiada hlavné mesto o predĺženie prenájmu o 30 rokov, aj keď súčasný prenájom vyprší až v roku 2028. Ako upozornil v rozhovore pre portál Webnoviny.sk mestský poslanec Gábor Grendel (Nova), investor sa v roku 1998 zaviazal, že garáže nielen postaví, ale bude sa o ne starať tak, aby ich v roku 2028 odovzdal bezodplatne a v bezchybnom technickom stave. „Z Výročnej správy za rok 2014 vyplýva, že CARLTON PROPERTY s.r.o. vyberie na parkovnom približne 1,2 milióna eur ročne. Na základe nájomnej zmluvy z roku 1998 však mestu platí nájomné iba 30-tisíc eur ročne,“ upozornil.

Vajce
Foto: SITA

Politik musí podľa mestských poslancov zo strany Skok chrániť v prvom rade verejný záujem. „Poslanci za Skok po rokoch konečne presadili vypovedanie absolútne nevýhodnej zmluvy s Bratislavskou parkovacou spoločnosťou, upozornili sme na problémy so zimnou údržbou – a nerobili sme to preto, aby sme sa vzápätí podpísali pod inú nevýhodnú zmluvu,“ povedala mestská poslankyňa Katarína Augustinič (Skok). „Som v šoku, že takýto materiál vôbec magistrát zaradil na program rokovania,“ dodal jej kolega Martin Chren, ktorý je aj poslancom NR SR.

Hovorkyňa bratislavského magistrátu Ivana Skokanová upozornila, že primátor je podľa povinný predložiť veci týkajúce sa predĺženia nájmu majetku do mestského zastupiteľstva podľa zákona o majetku obci, ale aj podľa všeobecnozáväzného nariadenia o hospodárení s majetkom. „Ak by tomu ale aj tak nebolo, primátor by takýto návrh na rokovanie mestského zastupiteľstva predložil aj tak, nakoľko ide o priestor, ktorý sa nachádza v dôležitej historickej časti Bratislavy a v centre mesta, to znamená, že je potrebné sa o takomto návrhu rozprávať a zapojiť do rozhodovania aj mestské zastupiteľstvo, ktoré je zložené z volených zástupcov občanov, ktorých záujmy zastupujú,“ povedala Skokanová dnes pre portál Webnoviny.sk. Zároveň zdôraznila, že ide o majetok mesta, ktorý podľa súčasného prevádzkovateľa údajne nie je v dobrom technickom stave. „Je preto nesmierne dôležité, aby sa o takomto návrhu dozvedeli všetci zástupcovia mesta, rovnako ako volení zástupcovia občanov, vzhľadom na to, že ide o priestor, ktorý v prípade zlého technického stavu môže ohrozovať samotných užívateľov garáží, rovnako ako môže byť prípadný zlý technický stav problémom pri nadchádzajúcom predsedníctve v Rade EÚ, kedy bude Bratislava hostiť európsku politickú špičku,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gábor GrendelKatarína AugustiničMartin Chren