Časť Slovenska pokryl prvý sneh, platí výstraha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko pokryl prvý sneh
Prvý sneh v meste Kežmarok. Kežmarok, 12. október 2015. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 12. októbra (WebNoviny.sk) – Sever Slovenska zažije tento rok sneženie nezvyčajne skoro aj v nižších polohách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa pre celé stredné Slovensko vrátane južných okresov ako aj pre sever východného Slovenska. Od pondelka rána do 21:00 môže v polohách nad 500 metrov miestami nasnežiť 10 – 15 centimetrov nového snehu.

Na horských priechodoch varuje SHMÚ pred tvorbou snehových jazykov a závejov. „V zime by podobná situácia nebola až tak nebezpečná, ale keďže ide o prvú situáciu so snežením na našom území, ktorá navyše prichádza veľmi skoro, treba byť predovšetkým na cestách na severe Slovenska veľmi opatrný,“ uvádza na svojej internetovej stránke SHMÚ.

Obrazom: Slovensko pokryl prvý sneh

Meteorológovia vydali na pondelok výstrahu prvého stupňa pred snehom, ktorá platí do 21.00 hod. pre okresy: Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Dolný Kubín, Námestovo, Zvolen, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica, Detva, Ružomberok, Tvrdošín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Gelnica, Levoča, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Bardejov, Prešov, Svidník, Košice a okolie.

Výstraha - sneh
Foto: Shmu.sk

Počasie v pondelok ovplyvňuje na Slovensku tlaková níž so stredom nad Čiernym morom a Balkánom. Cez deň bude oblačno až zamračené. Na viacerých miestach spŕchne dážď, na juhozápade bude bez zrážok a prevažne polooblačno.

V polohách nad 900 metrov hrozí sneženie, v severných okresoch a v oblasti Nízkych Tatier a Veľkej Fatry sneženie miestami už od 500 metrov.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 5 až 10, na severe a na Horehroní sa teplota bude pohybovať väčšinou od 0 až do 5 stupňov Celzia. Teplota na horách dosiahne vo výške 1500 m okolo -1 stupeň Celzia. Zafúka prevažne severný vietor rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu. Na Horehroní a na východe bude spočiatku fúkať vietor rýchlosťou 20 až 35 kilometrov za hodinu. V horských oblastiach sa môžu tvoriť tvorby snehové jazyky.

Počasie - pondelok
Foto: Shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať