Chytili sýkorovca Biháriho, Kýblov rozsudok odročili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kuklac
Foto: ilustračné, SITA/Nina Bednáriková

BANSKÁ BYSTRICA 12. októbra (WebNoviny.sk) – Pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel, v pondelok na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici odročili. Dôvodom je, že jedného z členov skupiny Martina Biháriho zvaného Rus zadržali v piatok v Čechách.

Predseda senátu pojednávanie, na ktorom už mali odznieť záverečné reči a rozsudok, odročil na 9., 10. a 11. decembra. Predpokladá, že v tom čase už bude Bihári na Slovensku a bude možné ho vypočuť. Nepodal totiž sťažnosť voči rozhodnutiu brnianskeho krajského súdu o väzbe.

Bihári už bol na Slovensku odsúdený v inom procese na 21 rokov

V aktuálnom procese hrozí Bihárimu doživotný trest. Rodičia zavraždeného Romana Deáka, ktorý celý proces sledujú, sa potešili zadržaniu Biháriho a myslia si, že jeho výpoveď prinesie viac svetla do okolností zavraždenia ich syna. Toho zastrelili v bratislavskej Dúbravke v októbri 1999 a ide o jednu z vrážd, ktorá sa kladie tejto skupine za vinu.

Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa začalo 20. januára tohto roku. Prokurátor žaloval sedem mužov za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vraždy a iné trestné činy. Róbert L. alias Kýbel je na úteku, tak ako doteraz bol Martin Bihári. Na oboch boli vydané medzinárodné zatykače.

Obžalovaný Jozef R. zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Na pojednávaní bol prítomný Martin K., zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan C., zvaný Vinco. Obžalovaný je i na doživotie odsúdený Alojz K., zvaný Čistič.

Podnikateľa Mareka T. pustil ústavný súd na slobodu

Siedmym obžalovaným bol bratislavský podnikateľ Marek T., ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca je na slobode, pretože z väzby ho po rozhodnutí Ústavného súdu SR prepustili pre porušenie jeho práv. Senát Špecializovaného trestného súdu v júli zastavil jeho stíhanie ako objednávateľa vraždy Romana Deáka, pretože skutok kvalifikovaný podľa prokuratúry je premlčaný. Uznesenie súdu potvrdil Najvyšší súd SR.

Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.

Od začiatku procesu sa vykonalo množstvo dôkazov a senát počas 30 pojednávacích dní vypočul okrem obžalovaných rad svedkov a znalcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať