V Gabčíkove pribúda utečencov, ktorí čakajú na rakúsky azyl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prví utečenci dorazili do Gabčíkova
Príchod prvých utečencov z rakúskeho Salzburgu do azylového domu v Gabčíkove. Žiadatelia o rakúsky azyl budú na Slovensku dočasne, po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Gabčíkovo, 17. september 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 12. októbra (WebNoviny.sk) – V zariadení pre utečencov v Gabčíkove je momentálne ubytovaných 354 utečencov, ktorí sú žiadateľmi o azyl v Rakúsku. Pochádzajú zo Sýrie, informoval agentúru SITA tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Z celkového počtu je 90 detí.

„Podotýkame, že ide o žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí budú na Slovensku len dočasne a po skončení azylového procesu sa vrátia späť do Rakúska,“ poznamenal rezort. Žiadne konflikty s obyvateľstvom či problémy v súvislosti s pobytom žiadateľov o azyl ministerstvo doteraz nezaznamenalo, situácia je pokojná. Utečenci sa môžu po obci voľne pohybovať.

Migranti prichádzajú do Gabčíkova v skupinách priebežne. „Memorandum s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci s prichýlením žiadateľov o azyl v Rakúsku platí na dva roky. Maximálne ich môže byť v zariadení v Gabčíkove naraz 500,“ dodal tlačový odbor. Utečenci sú však u nás aj v záchytnom tábore v Humennom a v pobytových táboroch v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi, ktoré sú pod gesciou Migračného úradu SR.

Obrazom: Utečenci v Gabčíkove

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Zariadenia pre cudzincov má k dispozícii aj polícia, a to Útvary policajného zaistenia v Medveďove a Sečovciach. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl, v Medveďove je k dnešnému dňu 91 ľudí, v Sečovciach 133. Zariadenie Medveďov má kapacitu 152 osôb, Sečovce 176. „Počet cudzincov sa v daných zariadeniach vzhľadom na súčasné dianie denne mení,“ poznamenal s tým, že prevažná väčšina je zo Sýrie, Iraku, Pakistanu a Afganistanu.

Prví sýrski žiadatelia o azyl v Rakúsku prišli do tábora v Gabčíkove 17. septembra, bolo ich 24. Ako agentúru SITA informoval hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov, pred ukončením samotného azylového konania sa utečenci vrátia naspäť do Rakúska. Slovensko rakúskym žiadateľom o azyl poskytuje ubytovanie a stravu. Rakúske ministerstvo vnútra má v Gabčíkove svojich sociálnych pracovníkov, ktorí sa o utečencov starajú, no pomáhajú im aj slovenskí pracovníci. Z Rakúska prišli spolu s utečencami aj členovia rakúskej bezpečnostnej služby.

Lazarov pripomenul, že ak by utečenci porušili zákon či podmienky pobytu v azylovom centre v Gabčíkove, vedia, že môžu ich azylový proces v Rakúsku ukončiť. Aby ministerstvo vnútra upokojilo občanov Gabčíkova zaviedlo v obci zvýšené bezpečnostné opatrenia. Zvýšili počet policajtov na policajnom oddelení.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia