Brusel preplatí východniarom desiatky nových električiek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

KOŠICE 23. októbra (WebNoviny.sk) – Európska únia preplatí Slovensku nákup 33 nových električiek, ktoré sú postupne nasadzované v Košiciach. Informoval o tom hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Popri končiacich projektoch rekonštrukcie električkových tratí ide o ďalší projekt, ktorý prispieva k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy v Košiciach.

Súhlasné stanovisko Bruselu k tomuto veľkému projektu z operačného programu Doprava znamená, že z prostriedkov Kohézneho fondu Slovensko získa 38 612 227 eur. Celkové náklady projektu sú 57 380 400 eur, finančne sa tiež spolupodieľa štát a mesto. „Vďaka peniazom z Európskej únie dostali Košice unikátnu šancu modernizovať verejnú koľajovú dopravu. Cieľom je odľahčiť mesto od áut a zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou tak, ako je to bežné vo vyspelých krajinách Európy. Verím, že okrem modernizácie infraštruktúry k tomu prispeje aj 33 nových električiek,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.

Ako uviedol Kóňa, v rámci projektu Obnova vozidlového parku električiek Košice postupne od roku 2014 do konca tohto roka pribudne 33 električiek. Súčasťou kontraktu je aj poskytovanie údržby (záručného a pozáručného servisu a opráv). Nové električky zabezpečia tichšie, pohodlnejšie a bezpečnejšie cestovanie a uľahčia prepravu zdravotne postihnutých ľudí, starších osôb či mamičiek s kočíkmi.

Z operačného programu Doprava podpora integrovaných dopravných systémov sa v Košickom regióne realizujú projekty za takmer 250 miliónov eur. Okrem 33 nových električiek a takmer 10 kilometrov zmodernizovaných električkových tratí ide o Moderný terminál integrovanej dopravy v Moldave nad Bodvou, 15 nových prímestských vlakov pre integrovaný dopravný systém, ako aj o nové a modernizované vozne a rušne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Počiatek