Problémom školstva nie je minister, ale priority vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Draxler
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Foto: Archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. októbra (WebNoviny.sk) – Hlavným problémom školstva nie je súčasný minister školstva. Problémom je to, že školstvo nie je celé štyri roky pre súčasnú vládu prioritou. V dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý s tým, že odvolávanie Draxlera štyri mesiace pred voľbami je zbytočné.

Minister školstva Juraj Draxler oponoval tým, že vláda urobila počas svojho obdobia pre školstvo veľa. Ako príklady uviedol, že predchádzajúci minister Dušan Čaplovič začal intenzívnejšie rozprávať so školskou verejnosťou, rozbehnutie duálneho vzdelávania či nastavenie trendu zvyšovania platov učiteľov.

Beblavý, naopak, tvrdí, že štyri roky vládnutia Smeru sú premárnenou šancou a nie je tu žiadna zmena k lepšiemu. Vláda podľa neho ani nemala ambíciu školstvu pomôcť. Pripomenul pritom, že v roku 2012 po štrajku učiteľov schválili poslanci úlohu, aby vláda pripravila zásadnú stratégiu na zmenu školstva s názvom Správa o stave školstva. „Stratégiu síce vláda do parlamentu doručila ako provizórny materiál, ale potom už nikdy finálnu verziu nedoručila, lebo minister Kažimír a premiér Fico odmietli garantovať školstvu zvýšenie peňazí,“ dodal Beblavý s tým, že doteraz sa nedočkali skutočného záväzku vlády. Podpredsedovi Siete chýba v školstve stabilita, jasná vízia a vytváranie lepších podmienok.

Diskusie sa zúčastnil aj Branislav Kočan zo Slovenskej komory učiteľov, ktorá tento týždeň predostrela vláde svoje požiadavky na zvyšovanie platov od 1. januára o 140 eur či na zvýšenie rozpočtu ministerstva školstva a ministerstva vnútra na regionálne školstvo o celkovo 400 miliónov eur. Draxler uviedol, že výzva je nereálna. „Nemôžete prísť s tým, že sa má štátny rozpočet, ktorý už je pripravený, zmeniť o pol miliardy. S tým vás vysmeje ktokoľvek, kto pracuje so školským rozpočtom,“ povedal Draxler s tým, že nie je možné takto zmeniť rozpočet za niekoľko dní. Kočan pripomína, že učitelia sa o svoje práva a mzdu hlásia dlhodobo, a nie niekoľko dní, a žiadali to aj v roku 2011 či 2012. Beblavý povedal, že Sieť navrhuje vo svojom programe splniť záväzok zvýšenia rozpočtu školstva o 30 percent v nasledujúcich štyroch rokoch. Ako najväčší problém označil Beblavý nástupné platy učiteľov, preto by sa podľa neho mali zvyšovať diferencovane.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek v diskusii pripustil, že zvyšovanie platov zamestnancov v školstve od budúceho roka o štyri percentá je nedostatočné. Uviedol, že na väčšie zvyšovanie platov však nebola ochota zo strany vlády. Školské odbory navyše podľa Ondeka boli solidárne s ostatnými nevýrobnými zväzmi, ktoré pôsobia v rámci Konfederácie odborových zväzov. Ondek tiež pripomenul, že jedným z problémov vlády je neprerokovanie správy o systémových zmenách s názvom Správa o stave školstva. Problémom školstva je podľa neho aj malá životnosť ministrov. „Ak by sa realizovali tézy z tejto správy o systémových zmenách, dnes sme mohli byť ďalej,“ hovorí Ondek, ktorý označil financovanie slovenského školstva za hanbu. Pripomenul tiež, že vláda by sa mala zaoberať aj myšlienkou zjednocovania školstva, keďže školy v súčasnosti zriaďujú aj obce či mestá a ministerstvo vnútra. Dodnes sa školstvo nestalo podľa Ondeka prioritou pre vládu.

Podpredseda Siete kritizoval v diskusii aj sociálne balíčky vlády. Ako uviedol, najväčšou prioritou nemôžu byť sociálne balíčky, no treba investovať do školstva. Kritizoval pritom aj návrh rozpočtu na nasledujúce roky 2016, 2017 a 2018, ktorý predložila vláda do parlamentu. „V tomto rozpočte je zvýšenie pre roky 2017 a 2018 pre školstvo, základné, stredné aj vysoké, nula eur. To je záväzný dokument, ktorého čísla musia sedieť. Posiela sa do Európskej komisie, je to náš oficiálny fiškálny plán, to nie sú predvolebné reči. Ak o dva mesiace v záchvate predvolebného boja budú hovoriť, že z tej nuly sa stane 500 miliónov eur, ja tomu nebudem veriť, lebo v správe pre Európsku komisiu povedali niečo úplne iné,“ dodal Beblavý.

Draxler uviedol, že sa hlási k výzve zjednocovania školstva aj k potrebe lepšieho financovania v školstve. K Správe o stave školstva uviedol, že zvažujú, ako formou načrtnú koncepčné zmeny. Či to bude aktualizovaná Správa o stave školstva alebo koncepčné dokumenty. Mali by ich predstaviť ešte pred voľbami, pravdepodobne na prelome rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičJuraj DraxlerMiroslav BeblavýPavel ondek
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR