Učitelia vinia ministra, že pri platoch manipuluje s číslami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas tlačovej besedy na tému nepravdivých tvrdení poslancov strany SaS. Bratislava, 7. október 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 27. októbra (WebNoviny.sk) – Ak minister školstva Juraj Draxler hovorí, že učitelia už takmer dosahujú 1,2 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ide o manipulovanie so štatistikami. Tvrdí to Slovenská komora učiteľov, ktorá tak reaguje na vyjadrenie ministra v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Komora ako príklad uvádza, že učiteľky materských škôl zarábajú v roku 2015 v priemere 741,10 eur mesačne, čo predstavuje len 0,85 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. „Minister školstva rovnako neuviedol, že mzda začínajúceho učiteľa stále dosahuje maximálne 624 eur, po započítaní šesťpercentného príplatku za začínajúceho učiteľa,“ hovorí viceprezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman.

Slovenská komora učiteľov zdôrazňuje, že vždy zastávala práva všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve. „Preto sme aj za mzdu učiteľov vždy považovali mzdu všetkých pedagogických a odborných zamestnancov, bez ktorých by naše školstvo nemohlo fungovať: učiteľov materských, základných, stredných škôl, majstrov odbornej výchovy, vychovávateľov, pedagogických asistentov, psychológov, školských psychológov, školských logopédov, špeciálnych pedagógov, liečebných pedagógov, sociálnych pedagógov, korepetítorov, trénerov a ďalších. Všetci títo zamestnanci sa podieľajú na výchove a vzdelávaní našich detí a tvoria spolu jeden nedeliteľný celok,“ tvrdí komora.

„Slovenská komora učiteľov je tiež prekvapená, že minister nevedel odpovedať, prečo nie sú v zmysle zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch zverejnené profesijné štandardy. Dlhodobo sa porušuje zákon,“ dodáva Crmoman.

Ministerstvo školstva v reakcii na vyhlásenie komory učiteľov tvrdí, že pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva rástli v posledných rokoch platy rýchlejšie ako bol rast priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

„Konkrétne, medzi rokmi 2009 až 2014 bol priemerný ročný rast platu pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva 4,6 percenta, pričom priemerná mzda v národnom hospodárstve rástla v uvedenom období priemerne za rok 2,9 percenta. Keď sa pozrieme len na posledné tri roky, čiže vývoj medzi rokmi 2012 a 2014, tak priemerný ročný rast platu pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva bol 6,2 percenta, pričom priemerná mzda v národnom hospodárstve priemerne ročne rástla v uvedenom období len o tri percentá,“ uvádza hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová

Platy učiteľov rástli podľa ministerstva školstva v posledných rokoch rýchlejšie ako platy štátnych a verejných úradníkov a zamestnancov napríklad bezpečnostných zložiek.

„Konkrétne, medzi rokmi 2009 až 2014 vzrástol priemerný plat pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva o 21,7 percenta, čo bolo podľa údajov ministerstva financií viac ako v prípade zamestnancov štátnej služby (9 percent), verejnej služby (15,6 percenta), hasičov (1,6 percent), policajtov (3,8 percenta), či colníkov (17,3 percenta),“ hovorí Dupaľová Ksenzsighová s tým, že priemerná výška platu pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve bola minulý rok 908 eur, čo je 1,06-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj DraxlerVladimír Crmoman
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR