Novú kórejskú výrobnú halu v Žiline stavajú bez povolenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stavbár
Foto: ilustračné, www.shutterstock.com

ŽILINA 29. októbra (WebNoviny.sk) – Inšpektori Štátneho stavebného dohľadu dnes potvrdili, že kórejská spoločnosť Sungwoo Hitech Slovakia začala stavať novú výrobnú halu v Žiline bez príslušných povolení.

„V rámci kontroly bolo stavebníkovi nariadené zastaviť všetky nepovolené stavebné práce do právoplatného rozhodnutia Stavebného úradu v Žiline. Následne bude stavebník vyzvaný, aby predložil žiadosť o dodatočné stavebné povolenie,“ uviedol hovorca žilinskej radnice Pavol Čorba.

Radnica o záujme spoločnosti Sungwoo rozšíriť v bývalom areáli Doprastavu už zabehnutú výrobu plechových komponentov pre automobilový priemysel vedela a víta ju. „Reálne o tomto zámere dlhodobo vieme. Celý povoľovací proces musí ale prebehnúť zákonnou formou, riadnym územným konaním, stavebným konaním a musí byť v zmysle územného plánu. A vtedy Žilina bude veľmi rada, keď bude v tomto meste opäť nejaký nový závod, ktorý ponúkne pracovné príležitosti,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Spoločnosť Sungwoo mala povolenie len na búranie starých stavieb. „Boli povolené búracie práce, odvoz sutín a navozenie štrkových materiálov na zásyp jám, ktoré vznikli po likvidácii,“ dodal Choma. Kórejský investor ešte začiatkom leta požiadal aj o územné rozhodnutie pre výstavbu novej haly. Žilinský stavebný úrad však rozhodol o zastavení procesu stavebného konania pre chýbajúcu dokumentáciu.

Mesto rozšírenie výroby, a teda aj výstavbu novej haly víta. „Má to pozitívne ekonomické dopady na mesto a na zamestnanosť. A má to pozitívne dopady aj z pohľadu úplnej rekonštrukcie územia, na ktorom sa má postaviť. Po vyčistení a po postavení takéhoto diela naozaj ten kút Žiliny môže vyzerať úplne inak. Je tam podmienka v takýchto územiach vybudovať 15 až 30 percent zelene, čo je ďalší prínos,“ dodal žilinský primátor.

Žilinská radnica ešte koncom minulého roka informovala, že rozšírenie výroby spoločnosti Sungwoo Hitech Slovakia a s tým súvisiaca výstavba nového závodu v bývalom areáli Doprastavu by mala do piatich rokov priniesť osemsto nových pracovných miest. „Veľmi intenzívne rokujeme s Kórejcami a mesto dáva plnú podporu tomuto projektu. Takisto ministerstvo hospodárstva ponúklo investorovi spoluprácu i nejaké benefity,“ povedal vlani v decembri Igor Choma.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Choma