Štát komplikuje život ľuďom so zmeneným pohlavím

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 6. novembra (WebNoviny.sk) – Ľudia so zmeneným pohlavím, ktorí si potrebujú vybaviť osobné doklady pre svoje aktuálne pohlavie, s tým majú na Slovensku problém. Na túto skutočnosť upozorňuje verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá s tým oboznámila v stredu i Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny na jeho 57. zasadnutí.

„V Slovenskej republike na to nemáme vytvorené legislatívne podmienky,“ povedala ombudsmanka s tým, že stačí malá zmena v školskom zákone a v zákone o archívoch a registratúrach. Ako ochrankyňa práv vysvetlila, problém môže vzniknúť napríklad v prípade, že chce človek so zmeneným pohlavím napríklad osobné doklady týkajúce sa jeho dosiahnutého vzdelania. „Ak si takáto osoba vyžiada napríklad doklad o vzdelaní, maturovala pred 10 rokmi, tak naše orgány jej vedia vydať len doklad v pôvodnom znení, čo jej môže robiť a aj robí v praxi veľké problémy,“ priblížila situáciu.

Preto stačí len jedna malá zmena v spomínaných zákonoch, ktorá by mohla podľa nej tento stav napraviť. Dubovcová na túto skutočnosť upozornila už v lete Národnú radu SR (NR SR), no ako povedala, nič sa nestalo, a tak znova túto tému predostrela na ľudskoprávnom výbore.

Jana Dubovcová riešila ako verejná ochrankyňa práv podnet, ktorý sa takejto situácie týkal. „Vyplynulo z neho jednak toto zistenie, ale i to, že školské orgány nemajú oporu v zákone na to, aby mohli postupovať inak, a teda musia vydať pôvodný doklad a nie aktuálny. Čiže, aby mohli vydať taký doklad, ktorý by danej osobe nepoškodil, muselo by dôjsť k zmene zákonov, pretože orgány verejnej správy môžu postupovať len spôsobom, ktorý ustanovuje zákon,“ povedala ombudsmanka.

Na ľudskoprávnom výbore však Dubovcová poslancom prezentovala ešte jeden problém, ktorý je podľa nej dlhodobo známy a takisto naň viackrát upozorňovala. Týka sa matrík, ktoré nie sú pripravené na to, aby vedeli vydať osobné doklady v materinskom jazyku príslušníka národnostnej menšiny, upozornila. „K náprave nedošlo, preto znova túto vec zdôrazňujem a upozorňujem na ňu,“ povedala na záver verejná ochrankyňa práv.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Dubovcová