Lídrom opozície je Sieť, do lavíc by zasadla aj SNS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sieť prehovorila o programe, chce zmeniť volebný systém
Líder Siete Radoslav Procházka sa snaží vytvoriť volebný program iný, ako sú ľudia zvyknutí. Chce pomôcť aj rozvoju regiónov. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 5. novembra (WebNoviny.sk) – Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali teraz, ich víťazom by sa stala strana Smer-SD a do parlamentu by sa dostali ešte štyri ďalšie politické subjekty. Vyplýva to z prieskumu, ktorý formou online uskutočnila Agentúra Phoenix Research v dňoch 24. októbra až 4. novembra na vzorke 1007 respondentov reprezentujúcich populáciu vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a národnosti.

Podľa prieskumu by Smer-SD získal 35 percent hlasov (vo voľbách v roku 2012 jeho volebný zisk predstavoval 44,41 percenta). Druhé miesto prieskum pripisuje strane Sieť, ktorú by volilo 13 percent respondentov. Tretiu priečku obsadilo KDH s preferenčným ziskom 7,8 percenta. Štvrtú pozíciu si drží SNS s voličskou preferenciou 6,8 percenta a do parlamentu by zasadli aj poslanci strany Most-Híd s 6,5 percentami.

Pred bránami parlamentu by sa ocitlo koaličné zoskupenie OĽaNO-NOVA s 5,9 percenta. (Koalícia dvoch strán potrebuje na účasť v parlamente sedem percent.) Nasleduje SMK so štyrmi percentami voličských sympatií a strana SaS so ziskom 3,7 percenta. Strane SDKÚ-DS voliči deklarovali 1,9-percentnú podporu.

Na parlamentných voľbách by sa v novembri zúčastnilo 57,7 percenta oprávnených voličov. Svoju účasť ešte zvažuje 18,7 percenta opýtaných a 23,6 percenta tvrdí, že sa na voľbách nezúčastní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať