Učitelia odovzdali vláde vrece s papierovými nosmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viceprezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman počas odovzdávania dlhých nosov v podateľni Úradu vlády Slovenskej republiky. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 6. novembra (WebNovny.sk) – Učitelia v piatok ráno odovzdali v podateľni Úradu vlády SR veľké plastové vrece s papierovými nosmi od učiteľov, ktoré vyzbierali počas štvrtkového zhromaždenia Zraz dlhých nosov. Ako pre agentúru SITA povedal člen Iniciatívy bratislavských učiteľov Vladimír Crmoman, makety papierových nosov odovzdávajú za všetkých pedagogických a odborných zamestnancov na Slovensku. Poukazujú tak na to, že všetky vlády dlhodobo ťahajú učiteľov za nos.

Na zhromaždení, ktoré organizovala Iniciatíva bratislavských učiteľov, sa vo štvrtok 5. novembra zišlo vyše 300 učiteľov. Na 19. novembra iniciatíva vyhlasuje Deň zdravia pre učiteľov. Všetkých učiteľov na Slovensku vyzývajú, aby v tento deň darovali krv alebo absolvovali dlho odkladané lekárske vyšetrenia. Podľa Crmomana bude táto akcia istou formou protestu. Stačí, aby 50 percent učiteľov v škole išlo na lekárske vyšetrenie a daná škola v ten deň nemôže fungovať.

Iniciatíva bratislavských učiteľov spustila aj petíciu za požiadavky sformulované vo výzve Slovenskej komory učiteľov vláde SR. Komora vyzvala v stredu 21. októbra vládu, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou komory učiteľov je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Minister školstva Juraj Draxler súhlasí s tým, že do slovenského školstva musí ísť viac peňazí. Hlavnou politickou garanciou podľa neho musí byť programové vyhlásenie vlády, ktorá vzíde z volieb na začiatku budúceho roku, a ktoré musí obsahovať aj číselný záväzok zvyšovania financií v školstve. Na druhej strane garanciou zvyšovania kvality školstva musia byť podľa Draxlera aj funkčné stavovské organizácie, ktoré bude rešpektovať verejnosť a ktoré budú silným partnerom ministerstvu školstva. „Obávam sa, či existencia rôznych krátkodobých iniciatív, ktoré fungujú skôr pre mediálny efekt, nie je v tomto ohľade aj kontraproduktívna, pretože v konečnom dôsledku oslabuje dlhodobý záujem verejnosti. Zvlášť, ak sú požiadavky nereálne či protichodné. Napríklad zlepšenie materiálneho vybavenia škôl v priebehu jedného roka v objeme 400 miliónov eur si len ťažko predstaviť už z hľadiska verejného obstarávania, ani nehovorím o nastavení kritérií pre takýto program tak, aby bol férový a napríklad neznevýhodnil školy, ktoré si v minulosti poctivo pripravili projekty a zabojovali o peniaze a zrazu nebudú dostávať nič, pretože podľa iniciátorov výzvy proste patria medzi tie lepšie vybavené,“ tvrdí Draxler s tým, že podobne je ťažké pochopiť, ako môže iniciatíva jedným dychom kritizovať systém kontinuálneho vzdelávania – ktorý naozaj treba zmeniť – a zároveň trvať na doživotnom zachovaní kreditov získaných v tomto podľa nich zlom systéme.

Crmoman označil vyhlásenie Draxlera za hanbu. Minister podľa neho nebojuje za školstvo, namiesto toho si robí promoakcie pred blížiacimi sa voľbami početnými návštevami v školách či stretnutiami so športovcami. Crmoman preto Draxlera vyzýva, aby vrátil svoj plat za posledné obdobie, ktoré venoval promoakciám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj DraxlerVladimír Crmoman