Riaditeľku školy obvinenú z vydierania nevzal súd do väzby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Deti prišli na zápis do prvého ročníka základných škôl
Interiér triedy počas zápisu prvákov na Základnej škole SNP v Bratislave. Bratislava, 13. február 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

PREŠOV 6. novembra (WebNoviny.sk) – Obvinená riaditeľka Základnej školy na Sibírskej ulici v Prešove Natália T. bude naďalej stíhaná na slobode. Rozhodol o tom sudca Okresného súdu v Prešove na dnešnom neverejnom pojednávaní.

Riaditeľka ZŠ Sibírska čelí obvineniu z vydierania. Policajti ju zadržali v stredu 28. októbra a prehľadali jej kanceláriu. Stíhaná mala byť podľa pôvodného rozhodnutia súdu na slobode. V utorok ju však policajti opäť zatkli a umiestnili do cely predbežného zaistenia. Prokurátor následne podal opätovný návrh na jej vzatie do väzby.

Dôvodom mala byť obava, že obvinená môže pôsobiť na svedkov alebo inak mariť objasňovanie trestnej činnosti. Podľa prokurátora Viliama Logu malo ísť o písomnú vyhrážku adresovanú jednej z poškodených. Súd však napokon návrhu prokuratúry nevyhovel.

„Okresný súd Prešov dnes nevzal obvinenú do väzby, pretože podľa názoru súdu nedošlo k porušeniu písomného sľubu a uložených povinností a obmedzení. Nebolo preukázané, že konaní, ktoré mali byť dôvodom na vzatie do väzby, sa dopustila obvinená,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák. Prokurátor podal proti uzneseniu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Prešove 10. novembra.

Podľa polície 59-ročná žena pod hrozbou straty zamestnania roky nútila štyri učiteľky, aby jej každý mesiac odovzdávali časť svojej mzdy. Ako informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, išlo o časť peňazí z osobného ohodnotenia, z koncoročných odmien, z odmien za účasť praktikantov na hodinách či z odmien za krúžkovú činnosť.

Tohto konania sa dopúšťala od júna 2012 do marca 2015 a išlo o 7 870 eur. Učiteľky jej peniaze dávali v hotovosti alebo posielali na účet. Obvinenej žene v prípade dokázania viny hrozí trest na štyri až desať rokov.

Z funkcie riaditeľky zatiaľ obžalovanú Natáliu T. neodvolali. O odvolaní rozhoduje Rada školy a návrh schvaľuje zriaďovateľ, teda radnica. Rada školy ZŠ Sibírska prijala na svojom pondelkovom zasadnutí stanovisko, v ktorom vyslovila riaditeľke nedôveru a odporučila vedeniu mesta buď pozastaviť výkon jej funkcie, alebo ju odvolať z postu riaditeľky.

Primátorka Andrea Turčanová po porade s právnikmi však tvrdí, že v predloženej podobe prijala Rada školy právne nevykonateľné rozhodnutie, keďže nespĺňalo zákonné náležitosti.

„Zákon jasne hovorí, že návrh dáva Rada školy s odôvodnením. Žiadne odôvodnenie tu však nie je, dokonca je alternatíva, že buď mám pozastaviť výkon funkcie alebo ju odvolať. Rada školy sa však musí v prvom rade jasne vyjadriť, čo žiada, aby som urobila,“ zdôvodnila svoj postoj primátorka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrea Turčanová