Obrazom: Na mieste bývalej rómskej osady zostali tony odpadu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Premiér Fico navštívil čiernu skládku v Letanovskom mlyne
Predseda vlády SR Robert Fico a minister životného prostredia SR Peter Žiga s obyvateľmi Letanoviec počas tlačového brífingu pri príležitosti kontrolného dňa projektu Odstránenie nelegálnej skládky Letanovský mlyn. Spišské Tomašovce, 7. november 2015. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

SPIŠSKÉ TOMÁŠOVCE 7. novembra (WebNoviny.sk) – Obec Spišské Tomášovce začala na mieste bývalej osady Letanovský mlyn v okrese Spišská Nová Ves, ktoré je vstupnou bránou do Národného parku Slovenský raj, s odstraňovaním nelegálnej skládky. Na tento účel získala dotáciu 85-tisíc eur z Recyklačného fondu v rámci projektu Ministerstva životného prostredia SR s názvom Veľké upratovanie Slovenska.

„Slovenský raj je druhý najviac navštevovaný národný park na Slovensku a je trochu pikantné, že práve pri tomto vstupe sa musíme vysporiadať s takmer 1500 tonami komunálneho odpadu,“ uviedol premiér SR Róbert Fico, ktorý si práce na odstraňovaní skládky prišiel pozrieť osobne. Podľa jeho slov by sa tam po odstránení opusteného odpadu mohol vytvoriť priestor pre aktivity podporujúce cestovný ruch.

Pripravujú viacero projektov

Osadníci z rómskej osady Letanovský mlyn boli v roku 2013 presťahovaní do novej časti Strelník. Z miesta vtedy zmizli chatrče, no ostalo tam veľa zakonzervovaného odpadu. Obec zorganizovala niekoľko brigád, počas ktorých sa čistila oblasť. Definitívne odstrániť čiernu skládku by sa malo podariť až v rámci aktuálneho projektu.

Obrazom: Návšteva premiéra Fica v Letanovskom mlyne

Podľa starostky Spišských Tomášoviec Zuzany Nebusovej môže cestovný ruch a služby fungovať za predpokladu čistoty a poriadku. Vysvetlila, že obec spolu so susediacou obcou Letanovce pripravuje viacero projektov. „Máme rozpracované územné plány, je v nich zahrnutá aj cyklotrasa, ako aj projekt na našej strane, a to informačné centrum a parkovisko,“ uviedla.

Ministerstvo vyčlenilo 10 miliónov eur z Recyklačného fondu

Záujem samospráv o dotácie z programu Veľké upratovanie Slovenska je podľa ministra životného prostredia Petra Žigu väčší, než sa očakávalo. Ministerstvo na to vyčlenilo 10 miliónov eur z Recyklačného fondu. Cieľom envirorezortu je pomôcť samospráve pri odstraňovaní najmä väčších a starších čiernych skládok. „Bolo podaných 475 žiadostí, uspokojiť bolo možné len 217,“ ozrejmil premiér. Naznačil však, že bude hľadať možnosti na ďalší balík peňazí do tohto projektu.

Hoci postarať sa o opustený odpad je v kompetencii samospráv, ako povedal, je si vedomý, že ide o vysoké náklady. „Snažili sme sa samosprávam pomôcť a trafili sme klinec po hlavičke, záujem bol naozaj veľký. Ak spustíme aj druhú časť projektu, ak sa nám podarí získať na to nejaké finančné prostriedky, určite to bude úspešné. Som veľmi rád, že sa to podarilo na tomto mieste, ktoré je jednou zo vstupných brán do slovenského národného parku,“ dodal. Pripomenul tiež, že do konca roka plánuje ministerstvo jeho zonáciu. Slovenský raj by bol tak po národnom parku Pieniny druhým, ktorý by prešiel zonáciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SR