Obec Kružlov dostala ochranu pred storočnou vodou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Povodne
Nová protipovodňová ochrana v obci Kružlov v okrese Bardejov. Kružlov, 8. november 2015. Foto: SITA/Viktor Zamborský

KRUŽLOV 8. novembra (WebNoviny.sk) – Ochrániť obyvateľov obce Kružlov (okres Bardejov) pred storočnou vodou má nová protipovodňová ochrana vybudovaná na miestnom potoku Slatvinec. Tá dokáže previesť obcou prietok storočnej vody v objeme 105 metrov kubických za sekundu.

Stavba vyriešila čiastočnú úpravu trasy potoka Slatvinec, ktorý je prítokom rieky Topľa. V období častých zrážok alebo jarného topenia snehu sa voda sústredila práve do tohto potoka, ktorý spolu s ďalšími prítokmi nadobúdal zvýšený prietok a spôsoboval problémy obci aj takmer tisícke jej obyvateľov. Pri povodniach dochádzalo k zmenám koryta, voda odplavila brehy, mosty, cesty a ochromila dopravu. „Ťažko by sme možno hľadali Slatvinec na mapách, ale práve takéto potoky, ktoré často prejdete suchou nohou, spôsobujú najväčšie škody. Preto sa snažíme do protipovodňových opatrení liať desiatky miliónov eur, pretože si uvedomujeme, že prevencia je najlepší spôsob ako zabraňovať takýmto škodám,“ uviedol dnes počas odovzdávania stavby premiér Róbert Fico.

Náklady na vybudovanie protipovodňovej ochrany Kružlova sa vyšplhali na 1,7 milióna eur, z toho 1,6 milióna pochádza z európskych peňazí a štátneho rozpočtu. Súčasťou projektu bolo zmiernenie pozdĺžneho sklonu potoka prahmi a opevnenie svahov priečneho profilu jeho koryta kamennou dlažbou a oživenou kamennou rovnaninou, ako aj vybudovanie brodu.. Dĺžka upravovanej trasy je 2208 metrov. Začiatok úpravy je na okraji intravilánu obce Kružlov v mieste zaústenia potoka Slatvinec do vodného toku Topľa a koniec je proti prúdu za intravilánom obce. „Slatvinec je teraz tokom upraveným so spevnenými brehmi a zvýšeným prietokom až na takzvanú storočnú vodu,“ povedal minister životného prostredia Peter Žiga.

Pôvodný tok bol neupravený, po povodniach boli svahy koryta značne poškodené. Od roku 1996 postihla obec ničivá povodeň až desaťkrát a povodňová aktivita tu trvala celkovo 166 dní. Najväčšie povodne postihli podľa starostu Jozefa Kmeca obec v roku 2006, kedy zobrala voda nielen most a lávky, ale podmyla aj časť štátnej cesty. Záplavy poškodili kanalizáciu, strhli verejné osvetlenie a obecný rozhlas. V roku 2008 sa situácia zopakovala a pre strhnutý most vtedy obec ostala odrezaná od sveta. Záchranné práce vtedy vyčíslili na 104-tisíc eur a celkové povodňové škody dosiahli 690-tisíc eur. Povodne Kružlov postihli aj v rokoch 2000, 2004, 2009, 2010 a naposledy v minulom roku. „Verím, že táto regulácia prispeje k tomu, že naši obyvatelia budú môcť lepšie spávať, aby sme nemuseli v noci vstávať a utekať sa pozerať, či ešte vôbec máme most, lávku a cestu,“ povedal Kmec.

Ochrana Kružlova je jedna z vyše dvoch desiatok protipovodňových stavieb po celom Slovensku, ktoré dokončia vodohospodári ešte v tomto roku. Ministerstvo životného prostredia ich vybralo zo zoznamu, v ktorej identifikovalo 559 miest ohrozených veľkou vodou. V posledných týždňoch boli iba na východe Slovenska odovzdané do užívania protipovodňové stavby v Starej Ľubovni, Harichovicach a Lipanoch. Zrekonštruované boli hate na Zemplínskej Šírave v Zalužiciach a vo Vyšnom Opátskom v Košiciach. Budovanie protipovodňových opatrení patrí podľa Žigu v súčasnosti medzi priority ministerstva životného prostredia. V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia je do roku 2020 vyčlenených na protipovodňovú ochranu približne 400-miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter ŽigaRobert Fico