V Žiline začali odstraňovať nelegálne reklamné bilbordy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bratislava označila ilegálne bilbordy nálepkami
Veľkoplošné reklamné tabule (bilbordy) určené na vonkajšiu reklamu sú umiestnené spravidla pri diaľniciach a cestách. Bratislava, 15. júl 2014. Foto: SITA/Katarína Acelová

ŽILINA 9. novembra (WebNoviny.sk) – V Žiline dnes začali odstraňovať nelegálne postavené bilbordy. Do konca roka chce mesto odstrániť 52 z približne tritisíc nepovolených reklamných pútačov. „Mesto na tento účel vyčlenilo sumu štyritisíc eur. Demontované sú na základe súdneho príkazu. Bilbordy budú odvážať do areálu Dopravného podniku mesta Žiliny, kde si ich môže vlastník počas šiestich týždňov a zaplatení všetkých nákladov spojených s odstránením vyzdvihnúť,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Všetky nelegálne bilbordy stoja síce na súkromných pozemkoch, no ich majitelia nemajú povolenie stavebného úradu, súhlas architekta či vyjadrenie polície. Budúci rok chce žilinská radnica odstraňovanie nepovolených reklám zintenzívniť. Podľa primátora Žiliny Igora Chomu umiestňovanie vonkajších reklám musí mať určitú kultúru a jasne stanovené pravidlá. „Vyspelé krajiny si svoje územie nezapratali bilbordami, čím si chránia aj svoj estetický vzhľad,“ povedal Choma.

Efektívnejšie odstraňovanie na čierno postavených reklamných pútačov umožňuje nová legislatíva. Na odpílenie bilbordu potrebuje mesto súdny príkaz. „Je to síce pomalé, ale deje sa to. Ak máme rozhodnutia v rukách, konáme,“ povedal primátor. Žilinská radnica aktuálne nepovoľuje žiadne nové bilbordy. „Máme zhruba štyritisíc až päťtisíc bilbordov, z toho tritisíc je už dnes nelegálnych. Pomáha nám, že nevydávame žiadne ďalšie povolenie. Teraz musia len dobehnúť procesy, ktoré nám povolia zákonným spôsobom bilbordy odstrániť,“ dodal Choma.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia