Za tragický pád vrtuľníka v Slovenskom raji môžu dva faktory

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Slovenskom Raji sa zrútil vrtuľník, nik neprežil
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 12. novembra (WebNoviny.sk) – Nehodu záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji, ktorá sa stala v júli, nespôsobila technická porucha. Za nešťastím, ktoré si vyžiadalo štyri ľudské životy, je kombinácia dvoch faktorov. Informuje o tom internetový portál TV JOJ noviny.sk a vychádza pritom zo záverečnej správy vyšetrovateľov, ktorú má televízia JOJ k dispozícii.

„Hlavnou a bezprostrednou príčinou nehody bol stret vrtuľníka s oceľovými drôtmi elektrického vedenia natiahnutými ponad prielom rieky Hornád v previse, počas letu v prízemnej výške,“ píše sa v záverečnej správe leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu, o ktorej informuje portál noviny.sk. Súvisiacou príčinou bol podľa vyšetrovateľov aj západ slnka. „Svojim svitom v smere proti letu vrtuľníka pravdepodobne spôsobil prehliadnutie drôtov elektrického vedenia pilotom,“ zistili vyšetrovatelia.

Obrazom: Tragická havária vrtuľníka v Slovenskom raji

Vrtuľník typu Agusta havaroval v júli počas akcie, ako letel na pomoc dieťaťu, ktoré spadlo do rokliny. Záchranári sa chystali na zásah v mimoriadne náročnom teréne. Stroj spoločnosti ATE bol v bezchybnom stave, letela s ním skúsená posádka. Na palube boli štyria ľudia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať