Poslanci schválili metlu na zlodejov elektriny, plynu a vody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Domácnosť, elektrina, euro
Foto: Ilustračné, SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 13. novembra (WebNoviny.sk) – Zlodejov elektriny, plynu a vody bude od júla 2016 po novele Trestného zákona možné ľahšie postihovať. Na základe požiadaviek z praxe ministerstvo spravodlivosti cez zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb doplnil Trestný zákon o nový trestný čin.

Ide o trestný čin neoprávneného vyrobenia, používania alebo prechovávania overovacej značky meradla alebo zabezpečovacej značky meradla. Návrh v piatok schválil parlament. Tento paragraf by mal byť novou metlou na tých, čo maskujú kradnutie elektriny, plynu a vody. Neustále totiž rastie problém s neoprávneným odberom spomínaných komodít. V závislosti od závažnosti spáchaného trestného činu a veľkosti škody bude po novom páchateľom hroziť trest odňatia slobody od jedného až do 12 rokov.

V roku 2013 podľa dôvodovej správy k navrhovanej zmene odhalili prípady, pri ktorých si špekulanti neoprávnene odobrali pre poškodené, chýbajúce alebo sfalšované značky meradla takmer tri milióny metrov kubických zemného plynu, pritom ročná spotreba rodinného domu, ktorý využíva plyn na kúrenie, je 1500 až 2500 kubíkov.

Možno pritom predpokladať, že odhalené prípady sú iba „špičkou ľadovca“. Orgány činné v trestnom konaní nemohli postihovať osoby, ktoré najmä organizovanou formou vykonávali úpravy stavov počítadiel na meradlách spotreby, a to ani pri zadržaní týchto osôb s nástrojmi (raznicami a značkami). Prípady dokázaných falošných overovacích značiek a zabezpečovacích značiek riešia okresné úrady ako priestupky, ktoré ich odložia záznamom a vo veci nevykonávajú žiadne vyšetrovanie smerujúce k odhaleniu páchateľa, zdôrazňuje sa v návrhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky