Deti nie sú v školách šťastné, upozorňuje kampaň A dosť!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. novembra (WebNoviny.sk) – Naše deti nie sú v školách šťastné a v celosvetovom hodnotení patria slovenské školy do trojice najmenej obľúbených. V kvalite vedomostí detí sme navyše jedným z najhorších štátov v Európskej únii a na chvoste vyspelých štátov. Upozorňujú na to iniciátori kampane A DOSŤ! Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska!

Iniciátori kampane tiež poukazujú na to, že dlhodobo investujeme do vzdelávania a budúcnosti našich detí najmenej financií spomedzi vyspelých krajín. V porovnaní s inými krajinami dáva náš vzdelávací systém deťom tiež najmenšie šance prekonať sociálne nerovnosti a tento stav sa ďalej zhoršuje. „Súhrn faktov, ktoré vyplývajú z medzinárodných porovnaní, jasne ukazuje závažnosť situácie. Vzdelávanie na Slovensku je v kríze a potrebuje zásadnú transformáciu. Ignorovať tento stav by bolo hazardovaním s budúcnosťou Slovenska,“ uvádzajú iniciátori kampane A dosť! Koordinátor kampane Pavol Demeš doplnil, že cieľom je mobilizovať verejnosť aj politikov.

Iniciátori kampane sformulovali súhrn celkovo deviatich faktov, ktoré vyplývajú z medzinárodných meraní a porovnávaní. Ako ďalej vyplýva z dokumentu iniciatívy, prácu učiteľov si nevážime a ich platy v porovnaní s inými absolventmi vysokých škôl sú len polovičné, čo je najmenej spomedzi krajín vyspelého sveta. Dramaticky sa zvyšuje aj počet žiakov, ktorých náš vzdelávací systém nevie pripraviť na život a dať im šancu na úspech v zamestnaní.

Ľudia za kampaňou A dosť! upozorňujú aj na to, že naše univerzity patria k najslabším a do zahraničia odchádza študovať päťkrát viac maturantov a vysokoškolákov ako z okolitých krajín. Do pozornosti dáva kampaň aj nízke výdavky na výskum a vývoj, ktoré sú podľa iniciátorov dlhodobo zahanbujúce a predstavujú len jednu tretinu priemeru krajín OECD. Kampaň kritizuje aj to, že vzdelávanie je na Slovensku dlhodobo na okraji politického záujmu.

Iniciátori kampane tieto fakty spolu s výsledkami medzinárodných meraní odoslali 13 politickým stranám s ponukou na stretnutie. Chcú ich oboznámiť so svojimi aktivitami smerujúcimi k tomu, aby politici pri zostavovaní predvolebných programov venovali pozornosť vzdelávaniu. Očakávajú, že politici dospejú k poznaniu, že jediná cesta z krízy v školstve spočíva v dohode všetkých politikov na dlhodobých riešeniach v oblasti vzdelávania a tie budú záväzné pre všetky politické strany aj po voľbách 2016.

A dosť! Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska! je občianska kampaň upozorňujúca na krízový stav vzdelávania na Slovensku. Cieľom kampane je donútiť politikov k okamžitému zvýšeniu financií do vzdelávania a k naštartovaniu zásadných zmien v školstve. To musí byť podľa iniciátorov kampane prioritou Programového vyhlásenia novej vlády pre roky 2016 – 2020.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Demeš