Ľudí v Piešťanoch má chrániť mobilná aplikácia BeeSafe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aplikácia BeeSafe
Informácia o ohrození osoby sa dostane na monitor stálej služby mestskej polície aj s označením presného miesta, kde sa ohrozený človek nachádza. Foto: facebook.com/beesafe.me

PIEŠŤANY 21. novembra (WebNoviny.sk) – Piešťany sú prvým mestom na Slovensku, v ktorom môžu ľudia bezplatne využívať bezpečnostnú mobilnú aplikáciu BeeSafe s napojením na mestskú políciu. Aplikácia má prispieť k zlepšeniu bezpečnostnej situácie v meste.

BeeSafe je schopný bez akejkoľvek aktivity ohrozeného človeka privolať pomoc. „Pokiaľ sa používateľ aplikácie cíti neisto, zapne si časovač, ktorý monitoruje jeho aktivitu. Tento časovač sa mu v nastavenej perióde pripomenie a používateľ musí dať najavo, že je v poriadku. Pokiaľ nie je v poriadku a nereaguje, tak systém sám odošle informáciu polícii a na zadané kontakty,“ priblížil fungovanie služby jeden z tvorcov aplikácie Peter Stražovec. V praxi sa najlepšie osvedčila trojminútová perióda, tú je možné prispôsobiť konkrétnej situácii. Princíp fungovania aplikácie Stražovec prirovnal k známejšiemu tlačidlu bdelosti, ktoré v nastavených intervaloch stláčajú rušňovodiči.

Informácia o ohrození osoby sa dostane na monitor stálej služby mestskej polície aj s označením presného miesta, kde sa ohrozený človek nachádza. Stála služba sa môže pokúsiť skontaktovať s týmto človekom alebo môže vyslať na miesto hliadku. Okrem toho sa informácia o ohrození dostane aj ďalším určeným ľuďom. BeeSafe používa na celom svete už asi šesťtisíc ľudí, Piešťany sú prvým mestom, kde aplikácia spolupracuje s mestskou políciou. Aplikácia je už plne funkčná, piešťanská mestská polícia potrebuje ešte pár dní na doladenie celého systému.

Primátor Piešťan Miloš Tamajka si od aplikácie sľubuje zvýšenie bezpečnosti v meste. Okrem lepšieho pocitu obyvateľov a návštevníkov mesta aplikácia dokáže vyhodnotiť, ktoré miesta v Piešťanoch sú viac a ktoré menej bezpečné. „Toto je moderná technológia, ktorá je určená nielen pre mladých, ale pre všetkých od teenagerov až po seniorov,“ dodal Tamajka, ktorý o potrebe zlepšiť bezpečnosť v meste hovoril aj pred voľbami. Ak by technologicky menej zdatní seniori mali problém so stiahnutím aplikácie BeeSafe Piešťany do svojich mobilov, pomôžu im s týmto krokom podľa zástupcu náčelníka Mestskej polície v Piešťanoch Petra Gogoľa práve policajti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia