Rómski vysokoškoláci dostali štipendium od nadácie REF

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. novembra (WebNoviny.sk) – Viac ako osemdesiat rómskych vysokoškolákov dostalo štipendium od medzinárodnej nadácie Roma Education Fund (REF).

Ako agentúru SITA informoval organizátor podujatia András Nagy, medzi štipendistami REF sú budúci právnici, ekonómovia, umelci, inžinieri, lekári, ako aj zástupcovia iných profesií. Štipendium študentom nie je udeľovaná automaticky, musia vyhovieť kritériám, medzi ktorými sa kladie hlavný dôraz práve na študijné výsledky.

Mladí vysokoškoláci, pochádzajúci z celého Slovenska, mali možnosť v Kultúrparku v Košiciach stretnúť aj mnohých zástupcov rómskej inteligencie na Slovensku, s ktorými sa rozprávali o vzdelávaní, o rómskej identite, ale aj o obraze Rómov v slovenských médiách.

Roma Education Fund ročne podporí v šestnástich krajinách strednej a východnej Európy vyše 1500 študentov a za desaťročie programu podporilo spolu približne 15-tisíc rómskych študentov. Okrem štipendijných program sa REF zaoberá podporou vzdelávania.

„Cieľom programov Roma Education Fund je dať možnosť rómskej mládeži študovať, pretože vzdelanie je jediná možnosť, ako sa vedia dostať z ťažkej situácie, v ktorej sa väčšina z nich nachádza. REF pomáha nielen vysokoškolákom, ale aj študentom stredných škôl,“ povedal zástupca nadácie Viktor Teru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať