Do obehu ide nová dvadsaťeurovka, bude trochu farebnejšia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nová 20 eurová bankovka bude od stredy v obehu

BRATISLAVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Centrálne banky eurozóny začali od stredy 25. novembra uvádzať do obehu nové dvadsaťeurové bankovky zo série Európa. Bankovky starej série sa budú postupne z obehu sťahovať. Naďalej však zostávajú zákonným platidlom a budú obiehať bez časového obmedzenia. Preto ich nie je potrebné vymieňať za bankovky novej série, upozornil riaditeľ odboru peňažného obehu Národnej banky Slovenska Viliam Ostrožlík. Ukončenie statusu zákonného platidla z prvej série oznámi Eurosystém v dostatočnom časovom predstihu. Aj potom ich však bude možné zameniť v centrálnych bankách eurozóny.

Obrazom: Nová 20-eurovka

Nová bankovka obsahuje niekoľko nových a zdokonalených ochranných prvkov. Predstavitelia centrálnej banky naďalej odporúčajú pri verifikácii pravosti bankoviek dodržiavať základné postupy, teda kontrolovať bankovky hmatom, pohľadom a naklonením. Nová dvadsaťeurovka má rovnaké dominantné farby, je však o čosi farebnejšia. Nezmenili sa ani rozmery novej bankovky. Pri kontrole hmatom je potrebné posudzovať kvalitu papiera a hĺbkotlač. Bankovkový papier je z bavlny, je pevný a pružný. Pri kontrole pohľadom a naklonením obsahuje nová bankovka viacero ochranných prvkov, ako vodoznak, priehľadné okienko s portrétom Európy, ochranný prúžok či striebristý prúžok v pravej časti bankovky.

Dvadsaťeurová bankovka zo série Európa je pritom už tretím nominálom, ktorý Eurosystém vymieňa. Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Ďalšie nové bankovky v nominálnych hodnotách 50, 100, 200 a 500 eur prídu na rad postupne. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať