Katarína sa na väčšine Slovenska začala na ľade

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mrazy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Stredajšie ráno bolo na väčšine územia Slovenska mrazivé. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), na niektorých staniciach teplota klesla pod -10 stupňov Celzia, v Oravskej Lesnej bolo až -13,6 stupňa.

Niektoré oblasti Slovenska môžu mať ľadový deň

Nízke minimálne teploty vzduchu neboli na Katarínu len v horských polohách. V horehronskej obci Telgárt teplota klesla na -12,3 stupňa Celzia, vo Švedlári na -11,9 a v Podolínci na -11,7 stupňa. Pod mínus desať bolo aj na staniciach Plaveč, Poprad, Liesek, Turzovka, Bardejov, Medzilaborce a v Liptovskom Hrádku.

Na niektorých miestach, najmä v dolinách a kotlinách, leží snehová pokrývka, v Oravskej Lesnej je osem centimetrov snehu, v Telgárte štyri centimetre. Súvislá snehová pokrývka je aj na staniciach Liesek a Čadca.

V stredu sa podľa SHMÚ môže vo vyššie položených kotlinách a dolinách vyskytnúť aj ľadový deň, čo znamená, že maximálna teplota pravdepodobne nevystúpi nad nulu. „Katarína je teda skôr na ľade. Uvidíme, či sa naplní pranostika a Vianoce 2015 budú na blate,“ píše SHMÚ.

Na západnom Slovensku bola naposledy snehová pokrývka na Katarínu v roku 2008

Absolútne teplotné maximum na 25. novembra predstavuje 17,9 stupňa Celzia, ktoré namerali na meteorologickej stanici v Gabčíkove v roku 2003. V Bratislave zaznamenali maximum pre tento deň 17,4 stupňa na meteorologickej stanici v Mlynskej doline v roku 2009 a v Košiciach zatiaľ nebola prekonaná maximálna teplota od roku 1964, keď tam namerali 14 stupňov Celzia.

Absolútne minimum pre 25. november predstavuje -25,2 stupňa Celzia z roku 1975 na meteorologickej stanici Oravská Lesná. V Bratislave je „Katarínske“ minimum -12,2 stupňa z roku 1971 a v Košiciach zaznamenali najnižšiu teplotu na Katarínu v roku 1965, keď tam namerali -12,5 stupňa.

Na západnom Slovensku bola naposledy snehová pokrývka na Katarínu v roku 2008. Na meteorologickej stanici v Poprade zaznamenali snehovú pokrývku minulý rok v hrúbke šesť centimetrov. Od roku 1951 bola v Bratislave na Katarínu snehová pokrývka presahujúca jeden centimeter 16-krát, v Košiciach 11-krát a v Oravskej Lesnej až 37-krát.

Maximálna výška snehovej pokrývky bola v Bratislave na Kolibe 27 cm v roku 1971, v Košiciach si drží prvenstvo rok 1999, keď snehová pokrývka bola vo výške 22 cm. Oravská Lesná mala svoje maximum snehovej pokrývky v roku 2004, a to 64 cm.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav