Nitriansky víkend venovaný horám, cestovaniu a prírode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 25. novembra (WBN/PR) – Uplynulý víkend patril v Nitre festivalu Vysoké hory Nitra. Hlavnému festivalovému dňu, sobote s bohatým programom a vysokou návštevnosťou, predchádzal detský piatok pre žiakov nitrianskych škôl. V nedeľu sa uskutočnil výlet na Zobor po historickom náučnom chodníku Hradisko Zobor.

V sobotu 21. novembra sa na Mestskom úrade v Nitre uskutočnil jubilejný desiaty ročník festivalu organizovaného Nitrianskym horským spolkom. Pripravený bol opäť deň plný zaujímavých filmov a prezentácií venovaných horám a cestovaniu. Uviedli ich viacerí hostia, medzi nimi aj známe osobnosti ako napr. dobrodruh a profesionálny vodca kaňoningu Miro Dušek, dokumentarista Rasťo Hatiar alebo cestovateľ Svetozár Krno. Svojimi filmami prispeli tiež autori z Nitry, ale i ďalší zo Slovenska. Program uzavrel film oceňovaného filmára Pavla Barabáša „Suri“. Na festival s voľným vstupom prúdili od rána stovky návštevníkov z Nitry, okolia, ale aj z rôznych regiónov Slovenska. Veľký záujem potvrdzovala sála plná už na začiatku festivalu. Okrem filmov a prezentácií si návštevníci pozreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov vrátane kolekcie veľkoformátových fotografií „Bras Magasin“ od P. Barabáša predstavujúcej prechod jedného z najťažších kaňonov sveta.

Premiérovo zavítal na festival horolezec, ktorý vystúpil na všetky osemtisícovky, konkrétne ako dvadsiaty človek sveta, takisto vystúpil na najvyššie vrcholy svetadielov. Hlavným hosťom festivalu bol Piotr Pustelnik z Poľska. Pútavým spôsobom predstavil svoj horolezecký život, cestu na 14 osemtisícoviek. „Bol to príbeh o tom, ako som objavil horolezectvo ako najväčšiu vášeň a životnú cestu zároveň. Príbeh o mladom chlapcovi, ktorý odkráčal z Tatier až do Himalájí splniť si všetky sny a túžby,“ komentoval svoju prezentáciu Pustelnik, ktorý po jej skončení dlho odpovedal na otázky divákov.

Nový film „Divoké Slovensko“ uviedol úspešný dokumentarista a fotograf Tomáš Hulík. Prostredníctvom filmu sa diváci vydali na jedinečnú cestu slovenskou krajinou a prírodou, na cestu plnú objavov. Na festivale sa od 2. ročníka odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia festivalové filmy a prezentácie. Tento rok ocenili práve Hulíkov film. K svojej účasti na nitrianskom festivale a zisku ceny autor poznamenal: „Aj keď na moju veľkú škodu som sa mohol jubilejného ročníka zúčastniť iba na premietaní filmu Divoké Slovensko a následnej besede, bol som veľmi milo prekvapený, až šokovaný hojnou účasťou návštevníkov festivalu. Aj pre to enormné množstvo ľudí, som veľmi rád, že vybrali a hlasovali za môj film. Pre nás tvorcov je to asi to najlepšie vyznamenanie a uznanie našej práce, práve takéto ocenenia si osobne vážim najviac, pretože filmy robíme najmä pre ľudí. Divákom a organizátorom festivalu by sa veľmi rád úprimne poďakoval.“

Okrem Ceny diváka boli vyhlásené i ďalšie dve ocenenia. Cenu poroty v kategórii fotografia získal za svoju vystavenú kolekciu Jozef Sádecký. Po prvýkrát bola udelená aj Hlavná cena festivalu. Získal ju poľský horolezec Piotr Pustelnik.

Súčasťou festivalu boli tiež jeho sprievodné akcie. V piatok sa konal tzv. „detský piatok“ určený pozvaným žiakom nitrianskych škôl s cieľom upevniť ich environmentálne povedomie a vzťah k pohybovým aktivitám v prírode. V nedeľu to bol vydarený poznávací výlet na Zobor po historickom náučnom chodníku Hradisko Zobor s výkladom spoluautorov projektu archeológa Petra Bistáka z KPÚ Nitra a Gašpara Fronca z OZ Hradisko Zobor.

Hlavnými partnermi podujatia boli mesto Nitra, Dynamik Nitra, Northfinder, MMspol Stavby Nitra a Birell. Viac informácii o ňom je možné nájsť na web stránke www.vysokehory.nihos.sk a FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať