Smer tretíkrát odmietol hovoriť o Výbohovi a kauze Pandur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smer si sadol s pravicou za okrúhly stôl
Predseda strany Smer-SD Robert Fico prichádza na povolebné rokovanie, tzv. okrúhly stôl, s predsedami parlamentných strán, ktoré sa v predčasných voľbach dostali do NR SR. Bratislava, 15. marec 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Vládny Smer-SD tretíkrát odmietol na parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť diskutovať o bezpečnostných rizikách vyplývajúcich z medzinárodnej korupčnej kauzy Pandur. Zasadnutie výboru iniciovali opoziční poslanci, Smer-SD sa podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica bojí odhalenia kauzy Pandur, kde korupcia nebola nikdy bližšie premiérovi, keď jeden z jeho najbližších priateľov Miroslav Výboh je trestne stíhaný v Rakúsku za zbrojný kontrakt, ktorý dohadoval za účasti premiéra Roberta Fica v Českej republike. Členovia výboru za Smer-SD prvé dva razy na výbor neprišli, dnes sa síce na rokovaní zúčastnili, ale nezahlasovali za program, rokovanie sa teda ukončilo.

Predseda brannobezpečnostného výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) vysvetlil, že nevidí dôvod na to, aby sa výbor zaoberal kauzou Pandur, pretože slovenské ministerstvo obrany nikdy neplánovalo nakúpiť tieto obrnené vozidlá. Upozornil, že Pandury kupovalo české ministerstvo. „Nevidím žiaden súvis s prípadným bezpečnostným ohrozením SR,“ konštatoval Baška.

Kauza nákupu Pandurov je podľa exministra vnútra a spravodlivosti Daniela Lipšica o obranyschopnosti Slovenska. „Dnes veľa hovoríme o ochrane obranyschopnosti Slovenska. Myslíte si, že ak sa polovica obranných kontraktov rozkradne cez rôznych trestne stíhaných kamarátov pána Roberta Fica, že Slovensko bude obranyschopné, že bude mať dosť peňazí na armádu, na bezpečnosť? Ja si myslím, že nie,“ konštatoval Lipšic. Zdôraznil, že premiér Robert Fico reaguje iba na tlak verejnosti a preto ho treba vytvárať.

Opozícia chce podať žiadosť o rokovanie mimoriadneho výboru k Pandurom a Výbohovi aj po štvrtý raz, nebude už však žiadať o vysvetlenie ministra obrany Martina Glváča, ale priamo Fica. Ak Smer tak ako doteraz zablokuje rokovanie výboru, opozícia podá návrh na mimoriadne zasadnutie parlamentu k Pandurom. Ak by aj toto rokovanie Smer zablokoval, opoziční poslanci sú pripravení vynútiť si diskusiu podaním návrhu na vyslovenie nedôvery, či už ministrovi obrany, alebo premiérovi.

Lipšic tvrdí, že vie o Výbohovom trestnom stíhaní, pretože má svoje bezpečnostné informácie. „Vychádzam aj z medializovaných informácií. Sú obvinené dve osoby. Jeden Izraelčan a jeden Slovák. To sú oficiálne informácie rakúskej polície. V tejto kauze sa pohybovali len dvaja Slováci – Fico a Výboh. Ak nie je obvinený Výboh, tak je Fico. Ale myslím si, že je obvinený Výboh, ktorý bol priamo na rokovaniach, a pýtal si 18 miliónov eur. Zarážajúce je, že na týchto rokovaniach bol aj Fico, ktorý to sprostredkoval,“ povedal.

Podľa medializovaných informácií priateľ premiéra Roberta Fica a údajný mecenáš Smeru Miroslav Výboh osobne vybavoval províziu za nákup obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu. Na súde v Prahe takto vypovedal bývalý manažér rakúskej dodávateľskej firmy Steyr Lutz Kampmann. Rakúšan tvrdí, že ho Výboh pozval v decembri 2007 na stretnutie, na ktorom od neho pýtal províziu trikrát šesť miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaroslav BaškaMiroslav VýbohPavel VýbohRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD