Muž prevážal rádioaktívny materiál z Rakúska bez povolení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 26. novembra (WebNoviny.sk) – Viac než 400-násobné prekročenie bezpečnej hladiny rádioaktivity zaznamenali bratislavskí colníci na bývalom hraničnom priechode v Jarovciach. V stredu muž chorvátskej štátnej príslušnosti z Rakúska priviezol zdraviu nebezpečný materiál bez akýchkoľvek povolení, za hranicami ho chcel preložiť do českého vozidla. Ako informovala hovorkyňa bratislavského colného úradu Katarína Tehlárová, prípad už rieši polícia.

Pomocou mobilného detekčného systému a osobného pagera zaznamenali radiačný poplach pri prejazde dodávky rakúskej štátnej značky. Vodič prevážal na naše územie nebezpečné rádioaktívne látky bez akýchkoľvek povolení. Prístroj identifikoval izotop, pri dodávke namerali zvýšené hodnoty dávkového príkonu ionizujúceho žiarenia, a to 26,54 µSv/h (mikrosiverta za hodinu). Bezpečná hladina sa podľa Tehlárovej pohybuje na úrovni 0,06 µSv/h.

Colníci vozidlo po zaistení odstavili a vytýčili bezpečnostnú zónu. Prípad pre podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok a vysokorizikových chemických látok odovzdali vyšetrovateľovi.

V stredu počas spoločnej kontroly s mýtnym oddelením polície kontrolovali colníci pomocou špeciálnych skenerov vozidlá na vjazde do Slovenskej republiky. Kontrolná akcia bola zameraná na kontrolu nákladnej a osobnej prepravy na tzv. balkánskej trase a na odhaľovanie porušovania colných a daňových predpisov. Kontrolovali prioritne vstup nákladnej a osobnej prepravy do Slovenska z Maďarska a Rakúska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať