Kiska vymenoval prvých 17 sudcov, ktorí prešli previerkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudcovia
Novovymenovaní sudcovia počas slávnostného aktu menovania nových sudcov bez časového obmedzenia prezidentom SR. Bratislava, 26. november 2015. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 26. novembra (WebNoviny.sk) – Na slovenské súdy nastúpia prví sudcovia, ktorí prešli previerkami. Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval prvých 17 takto preverených sudcov.

Silné, nezávislé a dôveryhodné súdnictvo musí podľa Kisku zniesť kritiku

Pri ich menovaní im zaželal, aby sa stali skutočnými a prirodzenými autoritami, u ktorých nezávislosť a nestrannosť nebude len frázou.

„Stali ste sa sudcami v období, keď – žiaľ – kulminuje nedôvera ľudí na Slovensku k justícii. Rozumiem pocitu mnohých vašich starších kolegov, čestných a poctivých sudcov, ktorých táto nedôvera verejnosti trápi. Som však presvedčený, že najhoršou odpoveďou na nedôveru verejnosti by bolo akési opätovné uzatváranie sa sudcovského stavu pred kritikou, rezignácia na verejnú diskusiu a snahu o hľadanie lepších riešení,“ uviedol prezident.

Podľa Kisku silné, sebavedomé, nezávislé a dôveryhodné súdnictvo musí byť schopné zniesť kritiku verejnosti, a musí byť schopné na ňu primerane odpovedať. Preto je potrebné, aby justícia mala účinné vnútorné očistné mechanizmy na včasné korigovanie chýb.

Pre posilňovanie dôvery v právny štát nestačí, ak sú súdne rozhodnutia spravodlivé iba vo väčšine prípadov, ak sa nedokážeme priamo, bez falošnej kolegiality, postaviť k individuálnym zlyhaniam ľudí v talári, vyhlásil ďalej prezident. Profesionálna solidarita a súdržnosť sudcov by mala byť, ak má mať svoju ozajstnú a zdravú hodnotu, založená na dodržiavaní jasných a zrozumiteľných etických princípov.

O ďalších kandidátoch na sudcov bude súdna rada rozhodovať v pondelok

Prezident opäť zdôraznil, že očakáva, že pravidlá etiky budú čoskoro aj riadne formalizované. Tak, ako to predpokladá a ukladá Súdnej rade SR ústava, dodal v príhovore. Kiska chcel pôvodne menovať nových sudcov až potom, keď bude prijatý nový etický kódex.

Súdnu radu už v minulosti vyzval, aby prijala čím skôr účinný a európskym štandardom zodpovedajúci etický kódex pre sudcov. Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková mu prisľúbila, že sa ho pokúsia prijať čím skôr. Prijatie etického kódexu je podľa Bajánkovej dosť komplikovaná záležitosť, ktorá si vyžaduje konsenzus nielen členov súdnej rady, ale je ho potrebné prijať po prerokovaní s celou sudcovskou obcou.

Preverovanie sudcovskej spôsobilosti NBÚ bolo najdiskutovanejšou zmenou, ktorá začala platiť v justícii od septembra minulého roka. Ústavný súd pozastavil účinnosť paragrafov týkajúcich sa už vymenovaných sudcov, NBÚ tak preveruje iba kandidátov na sudcov. Súdna rada na základe podkladov z NBÚ a výsledkov výberového konania komplexne posudzuje uchádzačov a rozhoduje o ich predložení prezidentovi. Hlava štátu vymenováva kandidátov za sudcov. Prezident Andrej Kiska od nástupu do funkcie niekoľkokrát apeloval na čo najtransparentnejší výber sudcov. Uviedol, že hlava štátu, ktorá menuje sudcov, je na konci celého výberového procesu a nemôže byť detektívom, ktorý bude všetko sledovať a kontrolovať.

Kancelária Súdnej rady SR doposiaľ zaslala na Národný bezpečnostný úrad 60 žiadostí o zabezpečenie podkladov pre rozhodovanie o predpokladoch spôsobilosti kandidátov na sudcu. NBÚ zaslal spolu podklady pre 41 kandidátov na sudcu. O ďalších kandidátoch na sudcov bude súdna rada rozhodovať v pondelok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJana Bajánková