Žaloba pre kvóty je pripravená, oznámil Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, ktoré do Bruselu zvolal predseda ER. Brusel, Belgicko, 24. september 2015. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Žalobu, ktorú Slovensko podáva pre spôsob rozhodnutia o kvótach na Súdny dvor v Luxemburgu, by sme mali podať skôr, ako avizovaného 18. decembra. Uviedol to dnes premiér Robert Fico na Výbore NR SR pre európske záležitosti. „Môžem vás informovať, že sa blíži dátum, keď podáme žalobu. Nebudeme určite čakať do 18. decembra,“ povedal Fico poslancom.

Ako dodal predseda vlády, žaloba je pripravená, ale ešte posudzujú určité aspekty. „Rovnako sa zdá, že sa budú pridávať aj ďalšie krajiny,“ objasnil premiér. Maďarský parlament nedávno odobril takýto postup maďarskej vláde a Fico uviedol, že s poľskými partnermi komunikuje o tom, ako sa oni na túto tému pozerajú. Myslí si, že to bude témou budúcotýžňového stretnutia premiérov V4 v Prahe.

Podanie žaloby na Súdny dvor v Luxemburgu predseda vlády oznámil deň po tom, čo ministri vnútra väčšinovým hlasovaním odsúhlasili prerozdelenie migrantov. Tí tento krok aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska schválili v utorok 22. septembra. Podľa Fica toto rozhodnutie nemôže fungovať a odmieta ho zaviesť do praxe. Premiér v stredu 23. septembra uviedol, že si je vedomý, že sa vystavujeme procesu infringement (porušenie nariadenia, zákona, dohody – pozn. SITA). Zároveň upozornil na to, že je tu vážny rozpor v principiálnej otázke o fungovaní EÚ a o tom, či je možné prijímať takéto rozhodnutia diktátom väčšiny.

Každý členský štát má právo napadnúť žalobou právny akt EÚ, o ktorom sa domnieva, že z hmotného alebo procesného hľadiska porušuje právo EÚ, vysvetlila vtedy pre agentúru SITA zástupkyňa SR pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová. Slovensko podá žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu podľa čl. 263 Zmluvy o fungovaní EÚ. Slovensko už takto podalo štyri žaloby. Členské štáty bežne podávajú žaloby proti právnym aktom inštitúcie EÚ, ide o bežný postup, dodala.

Premiér na zasadnutí výboru tiež uviedol, že summit Európskej únie s Tureckom, ktorý sa uskutoční túto nedeľu v Bruseli, je logickým vyústením viacerých krokov, ktoré EÚ aj Turecko v poslednom čase urobili pri zvládaní migračnej krízy. Ako dodal, na pomoc Turecku Európska komisia zriadila fond, do ktorého by sa mali vyzbierať tri miliardy eur. Slovensko doň v rokoch 2016 a 2017 prispeje približne 13 miliónmi eur. Fico takisto uviedol, že zásadne odmieta akékoľvek presídľovanie utečencov z Turecka.

Turecko od Európskej únie žiada okrem peňazí aj pokrok v rokovaniach o vstupe do EÚ či vízovú liberalizáciu. „Je celkom pochopiteľné, že Turecko tento príbeh zobralo ako veľkú príležitosť,“ skonštatoval premiér. Ako dodal, „rozumný proces vízovej liberalizácie by sa podporiť dal,“ avšak podotkol, že spolupráca je podmienená splnením akčného plánu a plnením readmisnej dohody medzi EÚ a Tureckom. Pokiaľ ide o prístupový proces, tak si premiér myslí, že ten sa môže zdynamizovať, ale aj tak neočakáva, že by v krátkom čase došlo k nejakým zásadným posunom.

„Asi dnes nemusíme hovoriť s nejakým veľkým strachom o členstve Turecka v EÚ, ale musíme hovoriť o peniazoch, o vízovej liberalizácii a zvyšovaní medzinárodného kreditu Turecka,“ uviedol Fico s tým, že už im toho bolo veľmi veľa nasľubovaného. „Poznamenávam veľmi výrazne, že Slovensko má zásadne výhrady k návrhu na presídlenie migrantov z Turecka, pretože ani len súčasná schéma nefunguje. Teda aký má význam sa znovu hlásiť k nejakému presídľovaniu migrantov z Turecka, keď vieme, že nie sme schopní premiestniť v Európe nič,“ pýtal sa premiér.

Na summite by sa údajne mohlo hovoriť aj o presídľovaní utečencov z Turecka. Podľa informácií agentúry SITA sa ešte dnes večer stretnú predstavitelia stálych zastupiteľstiev pri EÚ, aby o tomto návrhu rokovali. S týmto návrhom by mali mať problém viaceré krajiny. Premiér potvrdil, že 13 miliónov eur, ktoré majú ísť do fondu pre Turecko, kde je viac ako 2,2 milióna utečencov, je nad rámec 21 miliónov eur, ktoré sme na riešenie migračnej krízy vyčlenili. Premiér však poslancov v eurovýbore ubezpečil, že by s touto sumou nesúhlasil, kým mu minister financií Peter Kažimír nepotvrdil, že ju slovenský rozpočet zvládne. Do fondu majú ísť dokopy tri miliardy eur. Turci tvrdia, že na utečencov zatiaľ minuli približne 7,5 miliardy eur.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter KažimírRobert Fico