Smer-SD odmietol vylepšiť zákon o pôvode majetku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nrsr
Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 1. decembra (WebNoviny.sk) – Vládny Smer-SD dnes v parlamente po druhýkrát zamietol novelu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorou chceli poslanci za OĽaNO sfunkčniť platný zákon o preukazovaní pôvodu majetku.

„Po takmer štyroch rokoch od účinnosti nového zákona o preukazovaní pôvodu majetku vidíme, že zákon ako taký je úplne neúčinný,“ vysvetľovali poslanci OĽaNO. Návrhom chceli riešiť najzásadnejší okruh problémov, po odstránení ktorých by bolo možné odoberať nelegálne získaný majetok a súčasne urýchliť celý proces od podania návrhu až po finálne rozhodnutie súdu.

Obyčajní navrhovali zníženie limitu majetkového prírastku z 1 500-násobku minimálnej mzdy na 1 500-násobok sumy životného minima, ktorý nevie majiteľ preukázať. „To znamená, že pokiaľ niekto vlastní veľkú nehnuteľnosť, a nevie preukázať takmer 300 000 eur a viac, ktoré použil na obstaranie daného majetku, začne sa voči nemu konanie. Rovnako sa prenáša dôkazné bremeno z finančnej polície na osobu, ktorej majetok patrí. Podozrivá osoba by tak musela dokázať, že majetok nenadobudla nelegálne, ale za vlastné finančné prostriedky, príjmy alebo iné zdroje, ktoré vie doložiť,“ vysvetľovali poslanci OĽaNO.

„Súčasný zákon pôsobil neefektívne aj preto, že osoby, voči ktorým sa začalo konanie, previedli svoje majetky na iné osoby a následne z dôvodu ich nemajetnosti musela finančná polícia alebo prokuratúra celé konanie zastaviť a prípad nešiel ani pred súd,“ uviedli poslanci OĽaNO. Opoziční zákonodarcovia chceli zároveň zrýchliť celý proces prostredníctvom presnej lehoty pre prokuratúru, v ktorej má podať návrh na začatie konania o vyslovenie nadobudnutia majetku z nelegálnych príjmov na súd a rovnako stanovením lehoty pre súd, v ktorej má vydať finálne rozhodnutie, a to buď v podobe prepadnutia majetku alebo zastavení konania.

Parlament schválil zákon o preukazovaní pôvodu majetku v roku 2005. Navrhoval ho vtedajší opozičný poslanec a predseda Smeru-SD Robert Fico. Zákon mal pozastavenú účinnosť, lebo bol napadnutý na ústavnom súde. Ústavný súd v roku 2008 označil zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2005 za protiústavný, a to v oblastiach retroaktivity a presunu dôkazného bremena na fyzické a právnické osoby.

V roku 2010 prvá vláda Roberta Fica schválila vynovenú právnu normu o preukazovaní pôvodu majetku. Zatiaľ podľa nej nebol nikto odsúdený. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2010 hovorí o tom, že ak má niekto o pol milióna eur vyšší majetok, ako sú jeho legálne príjmy, môže tento nelegálne nadobudnutý majetok prepadnúť v prospech štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSMER-SD