Najväčších teroristov na Slovensko podľa Hlinu doviezol Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico rozdá v Trnavskom kraji milióny, ďalšie priloží Kaliňák
Predseda vlády SR Robert Fico počas príchodu na výjazdové rokovanie 161. schôdze vlády SR. (Špačince, 13. máj 2015) Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 4. decembra (WebNoviny.sk) – Najväčších teroristov na Slovensko doviezol premiér Robert Fico vo vládnom špeciáli. V parlamentnej rozprave k balíčku protiteroristických zákonov to v piatok povedal člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina s tým, že Fico doviezol teroristov na Slovensko výmenou za fotku v oválnej pracovni amerického prezidenta.

„To boli nieže potenciálni teroristi, ale uznaní, nikto ich nechcel. Boli tu, bohvie, kde sú teraz,“ konštatoval Hlina. Slovensko prijalo z Guantanáma viacero prepustených väzňov, prvých v roku 2010. Koncom minulého roka 2013 napríklad išlo o troch Ujgurov, čo sa nepáčilo Číne. Peking vtedy proti tomu protestoval a žiadal ich vydanie, pretože podľa čínskej strany išlo o teroristov, ktorí predstavujú bezpečnostnú hrozbu.

Hlina zdôraznil, že teroristické útoky vo svete aj v Európe boli aj v minulých rokoch, legislatíva sa však nemenila. „Jediná zmena je, že idú voľby,“ dodal. Poslanec pripomenul, že zákony po útokoch v Paríži nemenia ani ostatné európske štáty. Hlina upozornil, že novely zákonov neadekvátne rozširujú právomoci tajných služieb, Slovenská informačná služba si bude môcť napríklad od ktoréhokoľvek občana vypýtať jeho fotografie alebo videozáznamy verejných priestorov.

Poslanec za KDH Pavol Zajac si myslí, že vládny Smer mení zákony výhradne pre kladné body v predvolebnej kampani. „Nebudeme vám pri tom asistovať a preto nepodporíme novelu ústavy,“ povedal Zajac.

Poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská navrhované predĺženie lehoty na zadržanie podozrivých z terorizmu na 96 hodín pre políciu považuje za pochopiteľný krok. „Nerozumieme však, prečo by súd potreboval až 144 hodín na vydanie rozhodnutia o väzbe,“ vyhlásila Žitňanská. V súčasnosti platná lehota 72 hodín pri obzvlášť závažných trestných činoch je podľa nej dostačujúca aj pri trestných činoch súvisiacich s terorizmom, preto predložila pozmeňujúci návrh, ktorým ruší predĺženie lehoty pre rozhodovanie sudcu o väzbe. Podobný návrh predložil aj člen poslaneckého klubu OĽaNO Daniel Lipšic.

Protiteroristické zákony poslanci prerokovať nestihli

Balík protiteroristických zákonov poslanci prerokovať nestihli, hoci diskusii venovali celý 15. rokovací deň 58. schôdze parlamentu. Pokračovať v rozprave budú v utorok, do diskusie je prihlásených ešte šesť zákonodarcov. V balíku právnych noriem je aj návrh na novelizáciu ústavy. V ústave by sa mali meniť maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu.

Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžila z maximálne päť na 10 dní. Zavedie sa aj obligatórna väzba, súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijímajú sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov.

Novely upravujú aj právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhujú aj úpravu použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel LipšicLucia ŽitňanskáPavol ZajacRobert Fico