Ocenili Slovákov šíriacich dobré meno Slovenska v zahraničí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Herečka Barbora Bobulova si prebrala Hercovu misiu
Herečka, ktorej meno je viac známe za hranicami ako v rodnej krajine, priznala, že ocenenia sa najprv zľakla. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 12. decembra (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák udelil ocenenie Vyslanec dobrej vôle trom úspešným Slovákom, ktorí šíria dobré meno krajiny v zahraničí. Nositeľmi čestného titulu za tento rok sa stali medzinárodne uznávaná herečka Barbora Bobuľová obsadzovaná najmä v talianskej kinematografii, profesor na Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte v Zürichu (ETH) Juraj Hromkovič, ktorý patrí medzi významných európskych odborníkov na počítačové vedy a teoretickú informatiku a tretím oceneným je majiteľ najväčšieho európskeho filmového archívu Betafilm či firmy Kineos Ján Mojto.

„Aj tento rok si ocenenie Vyslanec dobrej vôle odnášajú úspešní profesionáli, ktorí sa uplatnili v zahraničí vďaka svojmu talentu a tvrdej práci. Takíto ľudia patria medzi najlepších vyslancov našej krajiny,“ uviedol Lajčák na slávnostnej ceremónii. „Týmto ocenením im chceme jednak vyjadriť uznanie za to, čo dosiahli, vďaku za to, že prispievajú k šíreniu dobrého mena Slovenska a tiež ich predstaviť doma, aby ich úspešný životný príbeh slúžil ako inšpirácia a dôkaz, že aj ľudia od nás sa môžu a dokážu presadiť v zahraničnej konkurencii,“ konštatoval minister Lajčák.

Herečka Barbora Bobuľová sa narodila v Martine, študovala aj na Circle in The Square Theatre School v New Yorku. Po štúdiu sa usadila v Taliansku, hrala po boku hercov a herečiek ako Gérard Depardieu, Vanessa Redgrave, Michele Placido, pričom diela, na ktorých sa podieľala, pravidelne figurujú na prestížnych filmových festivaloch po celom svete. Je držiteľkou ocenenia Hercova misia, ceny Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon vo filme Diváčka, ocenenia Zlatá stuha od Národného zväzu talianskych filmových novinárov a ceny Davida di Donatella v kategórii najlepší herecký výkon za film Cuore Sacro.

Profesor Juraj Hromkovič pôsobil na Katedre teoretickej kybernetiky Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Komenského, od roku 1989 pôsobil na viacerých univerzitách v zahraničí. Popredný európsky odborník na počítačové vedy a teoretickú informatiku sa vo svojej vedeckej práci zameriava najmä na algoritmiku, teóriu zložitosti a diskrétnu matematiku. Hromkovič pravidelne pozýva a spolufinancuje pobyty slovenských vedcov a študentov na ETH ako aj ich účasť na medzinárodných súťažiach a tréningoch. Vo svojom voľnom čase sa venuje horolezectvu, na svojom konte má výstupy v Himalájach, Alpách či v Južnej Amerike a Afrike.

Ján Mojto pôsobí od 70. rokov v Nemecku a Rakúsku. Býva označovaný za jedného z najlepších stratégov filmového obchodu v Európe. Jeho produkčná spoločnosť EOS sa zameriava na produkciu historických filmov a televíznych seriálov. Ján Mojto sa podieľal na zrode filmových klasík ako Perinbaba, Bedári, Gróf Monte Christo, Pád Tretej ríše či Oscarom ovenčeného diela Životy tých druhých. Ján Mojto je aj majiteľom najväčšieho európskeho filmového archívu Betafilm, firmy Kineos, ktorá vlastní vysielacie práva na 12 tisíc filmových a televíznych titulov, hudobnej televíznej stanice Classica a produkčnej firmy Unitel, ktorá sa špecializuje na hudobnú produkciu.

Ocenenie Vyslanec dobrej vôle sa udeľovalo už po štvrtýkrát. Súčasťou slávnostného večera bolo aj oficiálne oznámenie výťažku 24. ročníka Vianočného bazáru, na ktorom zahraničné veľvyslanectvá pôsobiace na Slovensku spolu s rezortom zahraničia ponúkali 22. novembra v bratislavskej Starej tržnici typické národné špeciality a výrobky. Viceprezidentka Medzinárodného ženského klubu Lenka Peugniez informovala, že tento rok sa podarilo získať 74 434,83 eura, ktoré pôjdu na charitatívne účely.

Rezort diplomacie začal s udeľovaním ocenenia Vyslanec dobrej vôle v roku 2010. Medzi jeho nositeľmi sú napríklad aj virológ a imunológ profesor Ján Vilček pôsobiaci v USA, ktorého v januári 2013 ocenil aj americký prezident Barack Obama, popredný slovenský fyzik profesor Jaroslav Fabián pôsobiaci v Nemecku, odborník na zahraničnú a bezpečnostnú politiku Tomáš Valášek, ktorý je stálym predstaviteľom Slovenska pri Severoatlantickej aliancii v Bruseli, výskumníčka a vedúca vlastného laboratória na Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británii Monika Gullerová, zakladateľ a prezident americkej pobočky firmy ESET Anton Zajac alebo Peter Biľak, svetovo uznávaný typograf a grafický dizajnér pôsobiaci v Holandsku, ktorý je autorom fontov, ktoré používa napríklad aj viedenské letisko či Európsky parlament.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaGérard DepardieuMiroslav Lajčák