Štát dá tisíce eur na 81 projektov pre Rómov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obrazom: Slovenskí Rómovia okupujú park v Bruseli
Skupina slovenských Rómov šokovala belgické úrady, keď sa naťahovala do parku v hlavnom meste. Belgické autority prekvapilo, že rodičia a asi 20 detí spí v parku na zemi. Brusel, Belgicko, 19. máj 2015. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 18. decembra (WebNoviny.sk) – Na 81 projektov pre Rómov vyčlenil Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity 640-tisíc eur. Podporiť projekty sa rozhodlo ministerstvo vnútra (MV) na základe odporúčania komisie zloženej zo zástupcov viacerých rezortov, agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva vnútra.

Z dotačnej schémy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskych komunít tak úrad podporí projekty zamerané na vznik nových komunitných centier, prístup k pitnej vode, budovanie kanalizácie a kanalizačných prípojok, cestnú komunikáciu. Podporené však budú i deratizačné, dezinfekčné a dezinsekčné projekty v marginalizovaných rómskych komunitách, rovnako aj misijná práca v rómskych komunitách a stredné školy, ktoré navštevujú žiaci z rómskych komunít.

V termíne úrad rómskeho splnomocnenca prijal 249 žiadostí o poskytnutie dotácie. Päť žiadostí nesplnilo kritériá, a tak ich z ďalšieho hodnotenia vylúčili.

V budúcom roku bude Výzva na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity zameraná na podporu komunitných centier, materských škôl, misijnú prácu ako aj podporu športovcov pochádzajúcich z rómskych komunít. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity ju zverejní v januári na internetovej stránke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRÚrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity