Kaliňák: Pre letku ministerstva by boli ideálne tri lietadlá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tupolev TU 154
Rezort vnútra má momentálne v rámci svojej letky k dispozícii aj dve lietadlá Tupolev TU-154. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 25. decembra (WebNoviny.sk) – Pre Letku Ministerstva vnútra SR by podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bolo ideálne, keby disponovala tromi lietadlami. Ako povedal pre agentúru SITA, dva stroje by mali byť stredného a jeden dlhého doletu.

„Pre Slovensko nie je efektívne, aby nakupovalo nové lietadlá. Efektívne je kúpiť lietadlá už odlietané a v mnohých veciach odskúšané,“ povedal minister. Lietadlá by podľa neho mali byť schopné okrem prepravy občanov slúžiť napríklad aj ako lietajúce nemocnice. „Takéto na trhu sú,“ uviedol. Rezort podľa neho plánuje naďalej využívať aj jeden stroj Tupolev Tu-154, ktorý je po generálnej oprave.

Nákup nových lietadiel je však podľa ministra záležitosť dlhodobého charakteru a takéto rozhodnutie môže urobiť až nová vláda. „Vláda, ktorá príde po piatom marci, bude mať dostatok času, aby toto vyriešila a dokonca aj na obdobie slovenského predsedníctva v Rade EÚ mala nové lietadlo k dispozícii,“ dodal Kaliňák.

Rezort vnútra má momentálne v rámci svojej letky k dispozícii štyri lietadlá, konkrétne dva stroje Jakovlev Jak-40 a dva Tupolev Tu-154. Taktiež disponuje vrtuľníkmi ruskej výroby Mi – 171 a novým vrtuľníkom kanadsko-americkej výroby Bell 429.

Zatiaľ čo lietadlá letky ministerstva vnútra slúžia najmä na prepravu najvyšších ústavných činiteľov, humanitárne lety alebo na evakuáciu slovenských občanov zo zahraničia, vrtuľníky asistujú napríklad pri záchranných prácach, hasení požiarov, výcvikoch alebo policajno-pátracích akciách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR