Zlučovanie dvoch univerzít v Trnave už nie je aktuálne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: www.studiumvs.sk

TRNAVA 27. decembra (WebNoviny.sk) – Možnosť zlúčenia Trnavskej univerzity a Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave do jedného subjektu už nie je aktuálna. Ministerstvo školstva sa otázkou možného zlúčenia vysokých škôl v Trnave zaoberalo, po posúdení aktuálnej situácie však nebude pracovať na návrhu zákona o ich zlúčení. Agentúru SITA o tom informovala Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Úlohu zaoberať sa touto otázkou dostal minister školstva na výjazdovom rokovaní vlády v Horných Orešanoch ešte v roku 2014 s termínom plnenia do konca tohto roku. Zlúčenie škôl malo priniesť zefektívnenie ich prevádzky a zníženie nákladov. Za jeden silný univerzitný subjekt v krajskom meste sa v tom čase prihováral aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš. Ani jedna z dvoch univerzít pôsobiacich v Trnave po oznámení tohto zámeru nebola zlúčeniu naklonená.

Trnavskú univerzitu obnovila Slovenská národná rada v roku 1992, nadväzuje na tradície pôvodnej Trnavskej univerzity, ktorú založil v roku 1635 kardinál Peter Pázmáň. V súčasnosti má univerzita päť fakúlt. Univerzitu sv. Cyrila a Metoda založila Národná rada SR v roku 1997, v súčasnosti má štyri fakulty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tibor Mikuš
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRTrnavská univerzita