Migrácia sa dá podľa ministra Kaliňáka jednoducho zastaviť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. decembra (WebNoviny.sk) – Migrácia sa dá podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zastaviť veľmi jednoducho, a to nevpúšťaním utečencov na územie Európskej únie. Ako ďalej povedal v rozhovore pre agentúru SITA, dobrým príkladom je práve Slovensko, ale aj Maďarsko.

No za najlepší príklad považuje Španielsko, ktorého situácia bola približne pred tromi rokmi veľmi podobná tej dnešnej v Grécku. „Pred asi tromi rokmi sa začala plavebná móda zo západných štátov Afriky na Kanárske ostrovy. Španielska vláda vtedy zareagovala veľmi rýchlo a jasne a začala všetky člny vracať späť do krajín, z ktorých priplávali,“ vysvetlil šéf rezortu vnútra s tým, že po troch týždňoch bolo po migračnej vlne.

Utečenci komunikujú telefónmi a sledujú správy v médiách

Ako Kaliňák pokračoval, „nikto nedá prevádzačom peniaze, keď sa po dvoch týždňoch ocitne na tom istom mieste, kde peniaze vyplácal. Znamená to, že všetci, ktorí dajú prevádzačom stovky či tisícky eur, by sa po dvoch týždňoch objavili v tom istom tábore, odkiaľ vychádzali“.

V tom prípade by podľa jeho slov prevádzačom už nikto nezaplatil a žiadny tlak na hranicu by tak nebol, pretože by utečenci vedeli, že to nemá význam.

Pripomenul, že všetci komunikujú telefónmi či sledujú správy v médiách. „Takže sa to dá vyriešiť veľmi jednoduchým spôsobom, no nesmieme mať na očiach ružové okuliare a myslieť si, že všetko sa dá vyriešiť. Nie. Naopak, má fungovať poriadok a dodržiavanie všetkých pravidiel,“ poznamenal pre agentúru SITA.

Bojí sa, čo bude na začiatku nového roku

Pomôcť možno podľa Kaliňáka tak, ako to robí Slovensko od roku 2008, a to formou humanitárneho transferu. „Vybrali sme rodiny, ktoré boli vždy v danej lokalite najohrozenejšie. Za sedem rokov sme sa v rámci transferu postarali o viac ako tisícku ľudí. A to nie je málo. Robili sme to dobrovoľne, lebo sme chceli pomôcť, nikto o tom nevedel,“ priblížil minister.

To, čo sa tento rok udialo v Európe, považuje za čistú katastrofu, pričom sa veľmi bojí, čo bude na začiatku nového roku. „Každý prúd sa končil v Nemecku či Švédsku, no všetci sú už preplnení. Čiže v budúcom roku nebudú mať miesto už pre nikoho a až vtedy uvidíme, aké skutočné riešenia sú západné krajiny schopné prijať,“ dodal na záver pre agentúru SITA šéf ministerstva vnútra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák