Štyria horolezci prišli o život v slovenských horách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Horolezec
Foto: ilustračné, Thinkstock

POPRAD 30. decembra (WebNoviny.sk) – Pád neprežili dnes až štyria horolezci. Ako uvádza Horská záchranná služba, v dopoludňajších hodinách zahynuli traja horolezci pri páde z Malého Závratu smerom do Rovienok a z Prostredného hrotu do Malej Studenej doliny.

Do záchrannej akcie boli nasadení záchranári Horskej záchrannej služby spolu s leteckými záchranármi z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) a následne aj Letka Ministerstva vnútra SR. Aj napriek úsiliu všetkých zúčastnených zložiek sa troch horolezcov nepodarilo zachrániť. Tragicky sa skončil aj pád 31-ročného slovenského turistu v oblasti Parichvosta. Neprežil 400-metrový pád v strmom teréne.

Okolo poludnia nahlásili Operačnému stredisku horským záchranárom ďalšie žiadosti o pomoc z Vysokých a Západných Tatier. V oblasti Baraních rohov smerom k Zelenému plesu spadol 26-ročný český turista, ktorý pri páde utrpel viaceré zranenia. Turistu ošetrili a transportovali horskí záchranári vrtuľníkom do nemocnice. V Roháčoch pri zostupe žľabom sa pošmykol 42-ročný a 14-ročný turista. Staršieho z dvojice Dolnokubínčanov transportovala posádka záchranárov vrtuľníkom s poraneniami do nemocnice v Liptovskom Mikuláši, chlapec utrpel poranenia tváre. Horskí záchranári ho odovzdali posádke Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) na Zverovke. Horskí záchranári z Vysokých Tatier zasahovali aj v hoteli Popradské pleso, kde ošetrili hornú končatinu 44-ročnej slovenskej turistke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať