Rok 2015 bol na Slovensku teplý, no menej než predchádzajúci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jar, leto, slnko, teplo
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 31. decembra (WebNoviny.sk) – Rok 2015 bol na Slovensku o niečo menej teplý ako rekordne teplý rok 2014. Ako pre agentúru SITA povedal klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, globálna teplota na Zemi však bude v tomto roku v histórii meteorologických meraní zatiaľ najvyššia.

„V roku 2015 na Slovensku na seba upozornili letné vlny horúčav kombinované s nedostatkom zrážok, čo spôsobilo citeľné sucho, na ktoré musela reagovať aj príroda,“ uviedol Faško. Dôsledky sa prejavili na rekordnom počte dní, keď maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 35 stupňov Celzia a viac. V Dudinciach (okr. Krupina) a v Orechovej (okr. Sobrance) na krajnom východe Slovenska bolo takýchto dní v minulom roku až 23, čo sa zatiaľ v histórii meteorologických meraní a pozorovaní na Slovensku nestalo.

Pri vývoji teplotných podmienok v roku 2015 zaznamenali meteorológovia studené a mrazivé obdobie na rozhraní rokov 2014 a 2015. Teplota vzduchu 7. januára klesla v Podolínci (okr. Stará Ľubovňa) na -25,4 stupňov Celzia a v Červenom Kláštore (okr. Kežmarok) na -25 stupňov Celzia, čo boli najnižšie teploty vzduchu v roku 2015 na Slovensku. „O niečo menej výrazná vlna mrazov prišla potom na začiatku februára,“ konštatoval

Teplotne podnormálne obdobia neboli v roku 2015 veľmi významné. „Boli pomerne krátke, takže v mesačnej bilancii ani jeden mesiac nebol teplotne pod normálom,“ vyhlásil. Teplotne podnormálny mesiac bol na Slovensku naposledy vo februári 2012. Naopak, iba výnimočne neboli mesiace v roku 2015 teplotne nad normálom a len apríl, máj a október boli na niektorých miestach Slovenska teplotne normálne. Najteplejšie obdobie minulého roka bolo od konca prvej augustovej dekády do jeho polovice. Práve v tomto období, 12. augusta, namerali v Topoľčanoch 39 stupňov Celzia, čo bola najvyššia hodnota teploty vzduchu v roku 2015 na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavel Faško
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav