Vláda by dostala od Sulíka za tento rok známku tri mínus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulik sas
Predseda strany SaS Richard Sulík na tlačovej besede strany SaS o daňovej úľave pre Babišovo Duslo Šaľa a o krokoch strany SaS proti takýmto praktikám. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 31. decembra (WebNoviny.sk) – Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík by oznámkoval za rok 2015 vládu známkou tri mínus. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, negatívne hodnotí vládu za obrovskú mieru rozkrádania a systematické zhoršovanie podnikateľského prostredia a pozitívne hodnotí zásadný a odmietavý postoj k migrantom. Sociálne balíčky označil za čistú volebnú korupciu.

„A protiteroristický balíček bola predvolebná kampaň. Nie je tam nič, čo bolo treba okamžite schváliť. Slovensko nečelí priamej teroristickej hrozbe. Mohlo to počkať, nemuselo to byť 80 dní pred voľbami. To je predvolebné divadlo. Ale čo treba oceniť, to je ten zásadný odmietavý postoj,“ zdôraznil.

Sulík však priznal, že s niektorými opatreniami zo sociálnych balíkov v podstate súhlasí. „Napríklad pri matkách, ktoré sú na materskej a rodičovskej s dieťaťom doma tri roky, a predtým slušne zarábali, by sme mali zamedziť tomu, aby spadli na nejakých 200 eur. Čiže toto je vec, ktorú treba riešiť a nielen šesť mesiacov na materskej, ale celé tri roky. My to riešime v našom odvodovom bonuse. Takže s niektorými vecami vo svojej podstate súhlasím, možno by som ich inak riešil. Ale v zásade tie balíky sú volebná korupcia a bolo by to treba zakázať,“ vyhlásil.

Vlaky zadarmo a vratky za plyn by zrušil. Naopak, minimálny dôchodok považuje za správnu vec. „SaS to rieši systémovo v odvodovom bonuse. Vláda to rieši ako nejaké opatrenie, ale v zásade minimálny dôchodok by mal existovať,“ konštatoval.

Za najdôležitejšie momenty tohto roka považuje Sulík teroristické útoky, migračnú krízu a Grécko. „Gréci hrali obrovské divadlo a nakoniec sa im to vyplatilo. Lebo vytrieskali od členov eurozóny 86 miliárd eur. Považujem za veľmi nezodpovedné, že s tým krajiny súhlasili. Aj naša vláda poslušne súhlasila s ďalšími peniazmi pre Grékov,“ upozornil.

Sulíka prekvapuje, ako ľahkovážne zaobchádzajú bruselskí lídri s peniazmi daňových poplatníkov. „Prekvapuje ma, ako ľahkovážne ignorujú blížiace sa problémy. Keď je problém malý, ťažko ho rozpoznať, ale ľahko ho vyriešiť. Keď už je veľký, všetci ho vidia, ale ťažko ho riešiť. A toto isté sa stalo s utečencami aj s Gréckom. Mali začať konať oveľa skôr, ale neurobili vôbec nič. A teraz sa zrazu všetci tvária, že to idú riešiť, ale nič nerobia. Koncom apríla sme prvýkrát v EP hlasovali o povinných kvótach. Prešlo takmer osem mesiacov a čo sa zmenilo? Nič, akurát Merkelová všetkých pozvala. Tá ľahkovážnosť a nezodpovedné neriešenie problémov ma neustále prekvapujú,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaVláda SR