Draxler chce vyššie platy pre učiteľov z drahších lokalít

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Draxler
Minister školstva Juraj Draxler. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 3. januára (WebNoviny.sk) – Potrebujeme zvýšiť platy učiteľov, aby sme pritiahli do školstva mladých ľudí. Nemôžeme zle platiť ľudí, ktorí robia tak dôležitú prácu, ktorá má obrovský dopad na spoločnosť. Pre agentúru SITA to povedal minister školstva Juraj Draxler, ktorý však zároveň dodáva, že rezort musí v súvislosti s platmi začať diskusiu a nájsť odpovede na viacero otázok.

Všeobecný zámer podľa Draxlera je, aby sme na Slovensku smerovali k priemeru platov učiteľov v krajinách OECD. Minister však zároveň dodáva, že ak porovnávame platy učiteľov na Slovensku s priemerným platom v rámci OECD, väčší rozdiel nájdeme medzi mladšími učiteľmi. Podľa Draxlera je teda na zváženie, či by sme rýchlejšie nemali zvyšovať platy pre mladých učiteľov. Osobne sa k myšlienke rýchlejšieho zvyšovania nástupných platov začínajúcich učiteľov hlási.

Minister tiež dodáva, že by sme sa mali snažiť aj o systém zvýhodňovania učiteľov v lokalitách s vyššími životnými nákladmi. Otázne podľa Draxlera je aj to, do akej miery dávať priestor na to, aby sa platy učiteľov zvyšovali podľa ich kvality. Podľa ministra však nemôžu dať plošne právomoc riaditeľom na hýbanie s platmi učiteľov, keďže by sa to dalo zneužívať. Minister je za systém bonusov za kvalitu, len podľa neho treba tento systém dobre vystavať a určiť, kto bude kvalitu merať. Zároveň však podľa Draxlera musia mať ošetrené aj ostatné veci, ako napríklad, ako trestať za nekvalitu.

Draxler sa vyjadril aj k tabuľke platových taríf, ktorá sa začína pod hranicou minimálnej mzdy. Minister tvrdí, že to je nešťastné z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je to, že existujú dve platné normy, ktoré si navzájom odporujú. Druhá vec je praktický dopad. Školy totiž musia v súčasnosti doplácať rozdiel toho, čo im ministerstvo posiela na základe taríf, a toho, čo musia učitelia minimálne dostať. Ministerstvo sa podľa Draxlera snaží vyvolať rokovanie s Úradom vlády SR, aby tento problém riešili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Draxler
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR