Za uplynulý rok pri dopravných nehodách zomrelo 80 chodcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mrtvola
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 9. januára (WebNoviny.sk) – Chodci sú v rámci cestnej premávky ohrozeným druhom. Vyhlásil to dnes na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák. Reagoval tak na štatistiku, podľa ktorej v roku 2015 zahynulo pri dopravných nehodách 80 chodcov. To oproti roku 2014 predstavuje nárast o 22 prípadov.

Polícia na to podľa ministra bude reagovať viacerými spôsobmi. Zameria sa v prvom rade na monitoring rýchlosti áut na vybraných úsekoch, na ktorých majú zdokumentované nehody z minulosti. Dôležitá je podľa neho tiež osveta chodcov o využívaní reflexných bezpečnostných prvkov.

Podľa štatistík sa totiž 71 percent dopravných nehôd s úmrtím chodca stalo za zníženej viditeľnosti. „Reflexná páska je intenzívnejšie viditeľná ako osvetlenie. Je to život zachraňujúca vec,“ povedal minister. Prevažná časť usmrtených chodcov spadá podľa policajných štatistík do vekovej kategórie 50 až 70 rokov.

Slovensku sa podľa Kaliňáka darí napĺňať záväzok Európskej únie, aby počet usmrtených pri dopravných nehodách v priebehu jedného roka bol nižší ako 300 osôb. Pri dopravných nehodách u nás v uplynulom roku zomrelo 274 ľudí. „Chceme nastaviť situáciu tak, aby sme zabezpečili ďalší pokles,“ povedal minister.

Najviac úmrtí, konkrétne 54, zaznamenali v Žilinskom kraji. Najčastejšími príčinami smrteľných dopravných nehôd sú podľa polície porušenie povinností vodiča, ako napríklad telefonovanie, neprispôsobenie rýchlosti alebo nesprávny spôsob jazdy. Podľa Kaliňáka je však v súčasnosti Slovensko regionálnym lídrom v bezpečnosti dopravy. U nás registrujú na milión obyvateľov 51 úmrtí pri dopravných nehodách, napríklad v Rakúsku je to 57 a v Českej republike 64.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák