Ficov poradca Faič na rozlúčku so Srholcom (†86) neprišiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Posledná rozlúčka s Antonom Srholcom (†86)
Zosnulý kňaz, salezián, charitatívny pracovník a spisovateľ Anton Srholec počas poslednej rozlúčky v bratislavskom kostole Nanebovzatia Panny Márie (Blumentál). Anton Srholec zomrel vo štvrtok 7. januára vo veku 86 rokov v Bratislave. Bratislava, 12. január 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 12. januára (WebNoviny.sk) – V mene predsedu vlády SR Roberta Fica sa mal v utorok na poslednej rozlúčke so zosnulým kňazom Antonom Srholcom zúčastniť predseda Zboru poradcov premiéra Vladimír Faič, ktorý však na rozlúčku neprišiel.

Faič mal v rámci spomienkového obradu v bratislavskom kostole Blumentál položiť veniec predsedu vlády. Niektoré médiá kritizovali, že Fico poslal na rozlúčku absolventa Vysokej školy politickej ÚV KSČ. Srholec bol pritom v bývalom režime politický väzeň. Odsúdili ho za pokus emigrovať do zahraničia.

Na obrade sa zúčastnil prezident SR Andrej Kiska, ktorý vystúpil aj s príhovorom. Srholcovi poďakoval za všetko, čo pre krajinu a jej ľudí urobil. „Veľkí ľudia zanechávajú za sebou veľkú stopu,“ konštatoval Kiska s tým, že Srholcova stopa zostala „v nás, v našich srdciach aj v našej krajine“. „Otec Srholec svoje utrpenie premieňal na lásku,“ dodal prezident. Pravý zmysel života našiel Srholec podľa Kisku v pomoci druhým. Hlava štátu pripomenula, že otec Srholec dokázal odpúšťať, ale vedel, že na zlo netreba zabúdať. „Celý život stál za svojou pravdou. Boju za slobodu a demokraciu obetoval všetko, čo mal,“ uviedol Kiska.

Obrazom: Posledná rozlúčka s Antonom Srholcom (†86)

Na rozlúčke bol z najvyšších ústavných činiteľov aj podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ. „Anton Srholec bol inšpirujúcou osobnosťou, pretože oslovoval svedectvom a skutkami viac než len slovami. A pritom aj jeho rozprávania boli vďaka jeho poznaniu a strastiplnému životnému príbehu zaujímavé,“ povedal pre agentúru SITA Figeľ s tým, že mladým pripomínal prenasledovanie a totalitu komunizmu, aby vedeli, že sloboda nie je zadarmo, ale je vytrpená a volá nás k zodpovednosti.

„Nezabúdal na krivdy, ale dokázal odpúšťať a zmierovať. A to je cesta k budovaniu mostov medzi národmi, etnikami a náboženstvami, to je základ pre pokoj a stabilitu doma a vo svete,“ uviedol podpredseda parlamentu. Srholec bol podľa neho mužom spravodlivosti a pravdy, ktorá oslobodzuje, ale aj prijíma druhých ako bratov – každého spoluväzňa, núdzneho, bezdomovca, utečenca. „V tom bol jeho príklad dôveryhodným a silným. Dávať ľuďom nádej a lásku dokáže len ten, kto ich má. Don Antonio bol ich nositeľom,“ konštatoval Figeľ.

Predseda KDH si spomína, že sa so Srholcom stretávali osobne a na podujatiach k 17. novembru, pri bráne Ilavskej väznice, k výročiu obetí invázie a okupácie z r. 1968, na podujatiach KDH a politických väzňov. „Anton ako predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska mi často zdôrazňoval, že je kresťan a demokrat. A to nás zaväzuje! Dodával. Som vďačný, že som ho mohol spolu s mnohými ľuďmi zblízka poznať,“ dodal Figeľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaAnton SrholecJán Figeľ