Prípad bankomatovej mafie odročili na február

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bankomat, policia
Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 14. januára (WebNoviny.sk) – Hlavné pojednávanie s päticou obžalovaných vo veci krádeže 1,9 milióna eur z bankomatov na východnom Slovensku z marca 2013 dnes na Okresnom súde v Prešove odročili. Dôvodom na odročenie pojednávania bolo, že jeden z obžalovaných Dušan H. nesúhlasil so svojou obhajobou náhradnou obhajkyňou, ale trval na prítomnosti pôvodného obhajcu. Sudca uviedol, že zváži ustanovenie náhradného obhajcu, aby sa v budúcnosti zabránilo obštrukciám.

Z formálnych dôvodov bolo odročené aj pondelkové pojednávanie, na ktorom sa rozhodovalo o žiadosti dvojice obžalovaných Jozefa K. a Mareka L. o prepustenie z väzby. Sudca ich žiadosti nevyhovel. Žiadosť o prepustenie z väzby vzniesol aj Miroslav P.. Súd o ňom rozhodne pred hlavným pojednávaním v pondelok 15. februára, čo je najbližší termín procesu. Pojednávať sa má aj v dňoch od 17. do 19. februára a sudca vypísal tiež marcové termíny pojednávania.

Bankomatová lúpež veľkého rozsahu sa stala v marci 2013 na Zelený štvrtok pred Veľkou nocou, keď počas štyroch hodín páchatelia vylúpili z 13 bankomatov na východnom Slovensku 1,9 milióna eur. Pokus o vykradnutie ďalšieho bankomatu im nevyšiel. Polícia dvoch obžalovaných zadržala krátko po čine.

Od začiatku pracovala s verziou, že mali komplicov aj z radov členov SBS, ktorí mali bankomaty chrániť. Práve od nich mali kópie originálnych kľúčov do bankomatov a prístupové kódy do trezorov a od alarmov. Pôvodne boli v procese obžalovaní šiesti páchatelia. Jeden z nich – Miroslav B. sa k skutku priznal a prvostupňový súd na základe schválenej dohody o vine a treste ho poslal za mreže na šesť rokov a deväť mesiacov. Zvyšná pätica – Daniel J., Dušan H., Jozef K., Marek L. a Miroslav P. sedí na lavici obžalovaných. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody v rozpätí od 10 do 15 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia