Súd potvrdil trest pre exfutbalistu, chcel zabiť svokra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 14. januára (WebNoviny.sk) – Najvyšší súd SR dnes potvrdil v kauze streľby na bývalého svokra exfutbalistovi Richardovi Vlčekovi trest 25 rokov väzenia. Stotožnil sa tak s verdiktom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý Vlčeka uznal vinným z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu. Vlček vo svojom odvolaní na najvyšší súd argumentoval zaujatosťou prvostupňového súdu a tiež absenciou relevantných dôkazov. „Prisahám, že s tým nemám nič spoločné,“ vyhlásil pri záverečných návrhoch pre senát.

Podľa predsedu senátu však prvostupňový súd postupoval v súlade s logickým myslením a dôkazy vyhodnotil správne. „Špecializovaný trestný súd výrok o vine založil na celej skupine dôkazov, ktoré tvoria ucelený reťazec,“ uviedol. Stotožnil sa tiež z tvrdením prvostupňového súdu, že nikto iný by v tomto prípade nemal motív na takéto konanie a v prípade sa nevyskytli „žiadne rozhodujúce pochybnosti“. Rozsudok je právoplatný a nie je možné voči nemu podať opravný prostriedok.

Prokurátor okrem svedectva poškodeného oukázal na rad ďalších dôkazov.

Podľa prvostupňového súdu Vlček na svojho bývalého svokra zaútočil 15. júna 2014 po piatej hodine ráno.

Svokor vychádzal so svojim Audi z podzemných garáží pod domom na Tomášikovej ulici v Bratislave, kde býva, a šiel po vnuka, ktorý sa vracal zo školského výletu v Paríži. Útočník na neho štyri razy vystrelil s úmyslom usmrtiť ho. Spôsobil mu poranenia krku a lopatky, z čoho sa muž liečil štyri mesiace. Exfutbalista tvrdil, že je nevinný a obžaloba je založená iba na výpovedi poškodeného.

Prokurátor okrem svedectva poškodeného svokra Miroslava Dobrotu poukázal na rad ďalších dôkazov. Išlo najmä o kamerové záznamy z pohybu vozidiel a cyklistov pred činom a po ňom v blízkosti miesta bydliska obžalovaného. Na pojednávaní predložil Richard V. list manželky Zuzany z roku 2006, ktorá od neho odišla i s deťmi, v ktorom ho označila za výborného otca.

Exfutbalistu označili za psychopaticky štruktúrovanú osobnosť

Splnomocnenec poškodeného svokra predložil senátu rozsiahly list, ktorý Zuzana napísala v roku 2008 predsedovi Národnej rady SR. Sťažuje sa v ňom na správanie Richarda, ktorý ju i deti týral a nechcel sa rozviesť. Zuzanu, ktorá pracovala ako detská lekárka, neznámy páchateľ zavraždil na jeseň v roku 2009. Polícia po jej smrti zadržala práve Vlčeka, ale z ničoho ho neobvinila. Jej smrť je do dnešných dní neobjasnená.

Predseda senátu prvostupňového súdu pri rozsudku uviedol, že dokazovanie bolo rozsiahle a zameralo sa na osobu strelca. Útok sa stal v nedeľu ráno a senát vylúčil, že išlo o náhodný útok psychopata. Rovnako sa súd nestotožnil s verziou, že útok mohol byť vopred pripravený a páchateľ sa pomýlil v osobe poškodeného. Jedinou verziou podľa súdu bolo, že páchateľ mal vyhliadnutý cieľ a mal aj motív. V tomto prípade obžalovaný motív mal a nemal alibi na inkriminovaný čas.

Súd vyslovil presvedčenie, že útočil obžalovaný, ktorý sa so svokrovcami viac rokov sporil o to, kto sa bude starať o syna Olivera. Iba mesiac a pol pred incidentom súdy definitívne zverili chlapca do opatery starých rodičov. Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu označil exfutbalistu za psychopaticky štruktúrovanú osobnosť. Podľa súdu si syn obžalovaného myslí, že zavraždil aj jeho matku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia