Slovensko má prvého odsúdeného na domáce väzenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Naramok vazenie krimi
Po novom by mali slovenskí odsúdenci v domácom väzení nosiť elektronické náramky. (ilustračné foto) Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. januára (WebNoviny.sk) – Používanie elektronických náramkov v domácom väzení sa stáva na Slovensku realitou.

Túto možnosť zaviedol príslušný zákon od januára a martinský okresný súd ju v stredu podľa dostupných informácií ako prvý využil. Žilinský krajský hovorca Jozef Michňa informoval agentúru SITA, že sudca vydal trestný rozkaz, ktorým obvineného uznal za vinného zo spáchania prečinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a prečinu výtržníctva, za čo ho odsúdil na úhrnný trest domáceho väzenia vo výmere jeden rok. Taktiež mu bolo uložené obmedzenie spočívajúce v zákaze pitia alkoholu a povinnosť osobne sa ospravedlniť poškodenému. Systém je schopný kedykoľvek v dychu skontrolovať, či tento zákaz odsúdený dodržiava.

Trest domáceho väzenia bol v tomto prípade uložený v snahe naplniť účel trestu sledovaný Trestným zákonom, ako aj minimalizovať negatívne dosahy prípadného nepodmienečného trestu odňatia slobody na rodinu odsúdeného, vysvetlil hovorca. Súd prihliadol aj na to, že obvinený si v decembri našiel prácu a svoje konanie oľutoval. V prípade porušovania povinností uložených súdom bude odsúdenému hroziť premena trestu na nepodmienečný trest odňatia slobody, zdôraznil hovorca. Ako vysvetlili agentúre SITA z rezortu spravodlivosti, ďalší postup je v réžii probačného a mediačného úradníka, ktorý na to má vytvorené všetky potrebné technické podmienky. Nepretržitý dohľad nad dodržiavaním podmienok domáceho väzenia bude mať operačné stredisko. To bude vyhodnocovať vzniknuté problémy a v prípade potreby spolupracovať s políciou.

Systém elektronického monitoringu bude možné využívať okrem domáceho väzenia aj pri ochrane obetí domáceho násilia či v prevencii domáceho násilia. Minister spravodlivosti Tomáš Borec v minulosti uviedol, že tento systém je „historický míľnik v slovenskej trestnej politike, ktorý umožní lepšiu prácu s odsúdenými, spravodlivejšie trestanie a najmä vyššiu ochranu verejnosti pred kriminalitou.“

Trest domáceho väzenia môžu súdy ukladať už takmer desať rokov, avšak práve pre chýbajúci systém kontroly tento inštitút využívali len celkom výnimočne. Spustením nového systému by sa to malo zmeniť. Po novom bude možné trest domáceho väzenia uložiť až na dva roky, doposiaľ to bolo maximálne na rok. Stále však platí, že táto alternatíva prichádza do úvahy len pre páchateľov menej závažných trestných činov.

Ministerstvo spravodlivosti očakáva, že postupne bude možné monitorovať novým systémom až do dvetisíc ľudí. V tomto počte sú zahrnuté aj kontroly iných rozhodnutí – napríklad zákazu priblíženia sa k obeti a ďalších obmedzení nariadených súdom prevažne v trestnom, ale aj v civilnom konaní. Za používanie elektronických náramkov v domácom väzení budú odsúdení platiť 1,50 eura denne. To je zhruba polovica denných nákladov na systém.

Systém elektronického monitoringu osôb za 22 miliónov eur bol vybudovaný z eurofondov v rámci operačného programu Informatizácia spoločnosti. Budú sa vďaka nemu šetriť aj náklady na väznenie odsúdených. Priemerné náklady na väzňa v klasickom zariadení sa pohybujú okolo 14-tisíc eur ročne. V prípade domáceho väzenia tieto náklady odpadávajú, odsúdený môže navyše riadne pracovať a starať sa o rodinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec