Politici podľa Kisku berú slovo moslim ako synonymum strachu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Sprava: Prezident SR Andrej Kiska a predseda Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad S. Hasna počas novoročného prijatia zástupcov moslimskej komunity na Slovensku v Prezidentskom paláci. Bratislava, 14. január 2016. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 14. januára (WebNoviny.sk) – Dnes sa do nášho politického slovníka dostáva podľa prezidenta SR Andreja Kisku ako synonymum slova strach či ohrozenie slovo moslim.

Ako ďalej povedal v príhovore pri príležitosti novoročného prijatia zástupcov cirkví na Slovensku, „aj u nás máme skúsenosť s tým, že sa do slovníka politika alebo dokonca do politických doktrín dostávajú slová označujúce a vymedzujúce ako ohrozenie celé skupiny ľudí na základe ich príslušnosti k národu, náboženskému presvedčeniu či menšiny„.

Podľa hlavy štátu to povzbudzuje strach, otvorené nepriateľstvo alebo nenávisť. „Toto do dnešnej Európy nepatrí, nedá sa to ospravedlniť a prebúdza to démonov minulosti,“ dodal s tým, že takúto zložitú dobu žijeme, pričom zjednodušenia, apel na strach a predsudky sú súčasťou každej doby a politiky.

Ako Kiska ďalej povedal, rok nie je krátka doba ani v živote človeka, ani v živote spoločenstva. Aj dnes vníma obrovskú dôležitosť cirkvi a v tomto období obzvlášť. „Najmä, keď nám chýbajú vzory a autority. Keď je každá autorita niečím spochybňovaná. Keď sa rozmáhajú pochybnosti o tom, či vôbec existuje pravda, komu a čomu sa dá veriť,“ povedal.

Ako dodal, mier a pokoj medzi ľuďmi tak nie sú samozrejmosťou. Židom v mnohých krajinách Európy rok 2015 radikálne zmenil život, nikto si nevedel predstaviť, čo prinesie, priblížil predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Igor Rintel. Teror nás podľa neho zvádza k tomu, aby sme migrantov vnímali ako hrozbu, ďalší zdroj teroru či začiatok zániku západnej civilizácie. „Odsudzujeme prenasledovanie akejkoľvek skupiny ľudí a voláme po úcte a rešpekte voči každému človeku a náboženstvu,“ uviedol Rintel. Ako pokračoval, „prajem nám, aby sme v tomto roku našli v sebe silu čeliť strachu a predsudkom, no najmä, aby sme podali pomocnú ruku tým, ktorí klopú na naše dvere bez pomocných úmyslov a naučili sa rozoznávať tých, ktorí na tieto dvere klopú, aby nám spôsobili bolesť„. Práve rozoznanie týchto dvoch skupín bude podľa jeho slov asi najväčšou výzvou pre rok 2016, ako aj pre ďalšie roky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska