SKOK chce mimoriadnu schôdzu NR SR, podpisov vraj bude dosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Miškov na ustanovujúcom Republikovom sneme Slovenskej občianskej koalície (SKOK!). Košice, 28. marec 2015. Foto: SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Poslanci strany Slovenská občianska koalícia (SKOK) by mali mať dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k riešeniu problémov školstva a aktuálneho štrajku učiteľov. Na zvolanie schôdze je potrebných 30 podpisov.

Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda strany Juraj Miškov, podpisy okrem poslancov strany SKOK pridajú aj poslanci OĽaNO a SaS, ale aj viacerí nezaradení poslanci. Podľa neho podpisy prisľúbili pod zvolanie schôdze pridať napríklad Mikuláš Huba a Ľudovít Kaník. V pondelok sa má k aktivite vyjadriť ešte Most-Híd. Z opozičných strán nereagovalo podľa Miškova len KDH. „Tridsať podpisov nazbierame a návrh predložíme čím skôr, pretože začína štrajk,“ konštatoval Miškov.

„Problémy školstva a odmeňovania učiteľov boli dlhodobo odkladané a vyústili až do štrajkovej pohotovosti tento mesiac. Parlament nemá prázdniny a nie je dôvod, aby poslanci nepracovali. Naopak, je dôležité, aby hľadali riešenia problémov, ktoré sú akútne,“ povedal Miškov. Podľa jeho slov nejde o opozičnú aktivitu, ale o skutočnú snahu hľadať riešenie problémov, ktoré môžu vyústiť do oprávneného štrajku učiteľov. „Vláda priznáva, že má v rozpočte na tento rok dostatočné rezervy,“ hovorí poslanec Daniel Krajcer.

Iniciatíva slovenských učiteľov v pondelok 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Odhodlala sa k tomu preto, že minister školstva Juraj Draxler síce podľa iniciatívy uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale ani on, ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky k ich splneniu. Ak do 25. januára vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia, ako naplniť požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku.

Minister školstva Juraj Draxler povedal, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti učiteľov je jednoznačne politická iniciatíva, dokonca na úrovni straníckej politiky. Rovnako predseda NR SR Peter Pellegrini uviedol, že existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane.

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel KrajcerJuraj DraxlerJuraj MiškovĽudovít KaníkMikuláš HubaPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky