V Bratislavskom kraji ostalo pre štrajk zatvorených 64 škôl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Účastníci prvého dňa neobmedzeného štrajku učiteľov, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) na Námestí SNP. Bratislava, 25. január 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 25. januára (WebNoviny.sk) – V Bratislavskom kraji zostalo dnes pre štrajk učiteľov zatvorených 64 škôl. Do boja za lepšie podmienky v školstve sa v Bratislavskom kraji zapojilo 3 105 učiteľov zo 168 škôl, informoval agentúru SITA Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

Do učiteľského štrajku sa dnes v Bratislavskom kraji zapojili učitelia stredných, základných i materských škôl. Za lepšie podmienky v školstve dnes bojovalo 468 učiteľov z 27 stredných škôl v Bratislavskom kraji. Neučilo sa napríklad v Škole pre Mimoriadne nadané deti a Gymnáziu na Teplickej ulici v Bratislave, zatvorené ostali aj SOŠ Svätoplukova, SOŠ masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej, SPŠ elektrotechnická Karola Adlera. Voľno dnes dostali aj študenti Športového gymnázia na Ostredkovej ulici či Gymnázia Grösslingova. Na ostatných stredných školách sa učilo riadne alebo podľa upraveného rozvrhu. Neučili sa dnes ani deti zo ZŠ Štúrova v Malackách, škola ostane zatvorená aj v utorok 26. januára. Štrajk sa dotkol aj malackej ZŠ J. Dérera, v ktorej dnes dostali voľno deviataci. Ostatné ročníky sa podľa hovorkyne mesta Malacky Ľubice Pilzovej učili normálne, štrajkujúcich učiteľov suplovali kolegovia, ktorí ostali v práci. Škola už bude v utorok otvorená normálne. Na jedinej základnej škole v zriadovateľskej pôsobnosti mesta Senec sa dnes tiež neučilo, do štrajku sa zapojilo 36 miestnych učiteľov. No od utorka už senecké deti do školy budú musieť ísť, škola však skráti vyučovanie. V Pezinku sa štrajk dotkol troch základných škôl, neučilo sa dnes v ZŠ Fándlyho, ZŠ Kupeckého ani v ZŠ Na bielenisku. V Bratislave sa do štrajku učiteľov zapojilo vyše 40 základných a približne desiatka materských škôl. Viaceré školy v hlavnom meste ostali dnes úplne alebo čiastočne zatvorené, iné otvorili zberné triedy či upravili rozvrh. V školách, z ktorých sa do štrajku zapojilo len niekoľko učiteľov, sa vyučovalo normálne.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Tisícky učiteľov dnes vstúpili do ostrého štrajku. Zatvorených dnes ostalo podľa Vladimíra Crmomana z Iniciatívy slovenských učiteľov približne 300 škôl po celom Slovensku, ďalšie pracovali v obmedzenej prevádzke. Doteraz sa na štrajk registrovalo na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov 11 724 učiteľov zo 760 škôl. Učitelia prišli svoj názor dnes vyjadriť na demonštráciu do Bratislavy. Tá sa začala o 11. hodine na Námestí SNP, kde sa zišlo približne 1 500 ľudí a spoločne sa vybrali k budove NR SR. Ďalšie protestné zhromaždenie je naplánované na stredu 27. januára v Leviciach. Kým iniciatíva učiteľov hovorí o približne 300 zatvorených školách, ministerstvo školstva má celkom iné počty. Podľa ministra školstva Juraja Draxlera štrajk dnes zatvoril 179 škôl na Slovensku. Líšia sa aj čísla o zatvorených školách v Bratislavskom kraji. Podľa Kočana z Iniciatívy slovenských učiteľov v Bratislavskom kraji dnes ostalo zatvorených 64 škôl, no ministerstvo školstva ich napočítalo len 43.

Učitelia vstúpili do ostrého štrajku po tom, ako sa zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov na stretnutí vo štvrtok 21. januára nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom na podmienkach, ktoré by odvrátili plánovaný štrajk. Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Predseda vlády Robert Fico povedal, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. Zároveň oznámil, že vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho dvoch vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRVláda SR