Premiér Fico sestrám povedal, že vláda im platy zvýšila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico sa bráni, prijať len sto migrantov vôbec nie je trápne
Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie k imigračnej politike a k postoju ku Grécku, na Úrade vlády SR. Bratislava, 22. júl 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) – Premiér SR Robert Fico prijal v piatok zástupkyne sestier, ktoré prišli na Úrad vlády SR. Ako uviedla po stretnutí predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká, k riešeniu situácie nedospeli.

„Pán premiér si nás vypočul, k našim požiadavkám nepovedal ani áno, ani nie. V podstate musia sestry vydržať,“ povedala Kavecká. „Pán premiér nás prijal, napriek tomu, že pred dvoma týždňami sme mu poslali žiadosť o prijatie, nám v piatok povedal, že sme sa mu natlačili do programu,“ neskrývala sklamanie Kavecká.

Podľa predsedu vlády sú v krízovom stave dve nemocnice. „Bavíme sa o Prešove a pravdepodobne o Žiline. Monitorujeme situáciu na hodinovej báze,“ povedal Fico na tlačovej besede. Fico na stretnutí so sestrami garantoval vyčlenených 55 miliónov eur na zvýšenie platov zdravotníckych pracovníkov. Premiér opäť pripomenul, že predchádzajúca vláda Ivety Radičovej zvýšila platy zdravotníckych pracovníkov len o päť eur, pričom terajšia až o približne 191 eur.

„Vypočul som si odborárky, ktoré prišli s návrhom na ďalšie zvyšovanie platov pre zdravotné sestry. Vypočul som si ich postoje, neboli komentované žiadne stanoviská,“ povedal Fico.

Iveta Lazorová
Foto: SITA/Robert Tappert

Od pondelka nastane podľa sestier v niektorých nemocniciach krízová situácia. Konkrétne ide o nemocnice v Prešove, v Košiciach, ale aj v Bojniciach a Trnave. Podľa údajov komory a odborov sestier je celkovo vo výpovedi 724 sestier. K 1. februáru má odísť z nemocníc približne 600 sestier, mesiac na to ďalšia viac ako stovka.

Sestry a pôrodné asistentky na Slovensku, ktoré podali hromadné výpovede, majú tri požiadavky, a to aby zákon o odmeňovaní platil pre všetkých zdravotníkov, koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy by sa mali zvýšiť a základná zložka mzdy by sa mala taktiež navyšovať o každé tri roky praxe. Ako povedala pre médiá prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová, sestry sú ochotné pristúpiť na kompromis.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta LazorováMonika KaveckáRobert Fico
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRVláda SR