Slovensko sa bude brániť žalobe, ktorú podala poľská firma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voda
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 3. februára (WebNoviny.sk) – Slovensko sa bude dôsledne brániť voči žalobe, ktorú podala poľská firma na Európsku komisiu (EK) pre fakt, že slovenská ústava zakazuje obchodovanie s pitnou vodou.

Po rokovaní vlády to v stredu novinárom povedal minister životného prostredia Peter Žiga, podľa ktorého EK v tomto prípade vedie štandardný proces infrigementu proti Slovensku pre podozrenie, že bráni voľnému pohybu tovaru v rámci EÚ. Prípad sa týka poľskej firmy Legnave, ktorá chce už od roku 2011 vyvážať slovenskú minerálnu vodu potrubím do Poľska, čo jej nebolo umožnené, keďže pitná voda je na Slovensku od minulého roka chránená ústavou.

„Voda nie je bežný tovar, je to strategická surovina, ktorá si zaslúži ochranu v ústave,“ vyhlásil Žiga s tým, že tento postoj bude Slovensko naďalej obhajovať, pretože v budúcnosti bude nedostatok pitnej vody predstavovať vážny problém nielen v Európe, ale na celom svete. „Slovensko v súčasnosti má zásoby vody, no nemá ich rovnomerne uložené na celom území a my ich potrebujeme chrániť pre budúce generácie,“ dodal.

Podľa ministra je neakceptovateľné, že poľská firma chcela vodovodom vyviezť vodu do Poľska, tam postaviť plničku a plniť ju do plastových fliaš. Ak by chcela vodu plniť na slovenskom území, Slovensko jej podľa neho nebude brániť. „V prípade, že zaplatí dane a zamestná našich ľudí, tak túto firmu dokonca podporíme,“ uviedol Žiga.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Žiga
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaMŽP Ministerstvo životného prostredia SR